Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Wil jij ouder worden in je eigen huis?

Het aantal ouderen in Nederland stijgt. Met het klimmen van de jaren kunnen de woonwensen veranderen. Wil jij ouder worden in je eigen huis?

Sommigen geven, wanneer ze ouder worden, de voorkeur aan een andere woning, anderen blijven liever in het huis waar ze wonen. Vaak kan een bouwkundige aanpassing dit mogelijk maken.

Voorkeur om in eigen woning te blijven wonen

Vereniging Eigen Huis heeft de wensen en behoeften onder 55-plussers op het gebied van de toekomstige woonsituatie in kaart gebracht en deed in maart en april 2022 een peiling onder woningbezitters in deze leeftijdscategorie. Maar liefst 82.590 senioren hebben de vragenlijst ingevuld. Van de senioren die al hebben nagedacht over hun toekomstige woonsituatie, maar nog geen stappen hebben ondernomen, denkt 27% erover om de huidige woning aan te passen. De belangrijkste redenen om de huidige woning aan te passen zijn dat zij gehecht zijn aan hun woning (68%) en dat hun huidige woonlasten laag zijn.

Verschillende maatregelen mogelijk

Om de woning ook voor bewoning op oudere leeftijd veilig en comfortabel te houden kunnen tal van aanpassingen plaatsvinden. Veel van deze aanpassingen zijn relatief eenvoudig door te voeren en brengen weinig kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als:

  • Weghalen van drempels;
  • Aanpassen van verlichting. Bijvoorbeeld een lichtspoor over de grond van het bed naar het toilet of led-strips op de trap;
  • Het plaatsen van beugels waardoor de kans op vallen wordt beperkt.

Bij grotere aanpassingen kun je denken aan:

  • Aanpassingen in keuken en badkamer;
  • Verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond;
  • Plaatsen van een traplift.

Ouder worden in je eigen huis: Vaak is financiering mogelijk

Voor de grotere aanpassingen in de woning kan het nodig zijn om hiervoor een lening aan te gaan. In de praktijk is dat vaak geen probleem. Bij ouderen met een eigen woning is meestal te zien dat de actuele waarde van de woning vele malen hoger is dan de restantschuld van de hypotheek die in het verleden is afgesloten. Vaak zien wij dat de hele schuld al is afgelost. 

Meerdere banken zijn in zo’n situatie bereid ook ouderen een lening te verstrekken om hun woning aan te passen, waarbij dan de eigenaar maandelijks een bedrag(je) betaalt voor rente en aflossing. Ook zijn er vormen waarbij er per maand geen rente en aflossing betaald hoeven te worden waarbij deze onderdeel worden van de lening.

Brochure ANBO

ANBO is de vereniging die de individuele en collectieve rechten, wensen en belangen van senioren behartigt. Samen met Lloyds Bank heeft ANBO een brochure gemaakt waarin algemene informatie wordt gegeven over het levensbestendig maken van een woning. Wil je deze brochure lezen dan kan je deze hier downloaden.

Heb je vragen of kan ik je helpen, neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen kijken naar jouw mogelijkheden.

ouder worden in je eigen huis

Neem contact op