Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Samenwonen? Regel het goed

Nederland telt op dit moment 1,1 miljoen samenwonende stellen. Ongeveer de helft hiervan heeft niets geregeld. Dat is niet verstandig.

Het is misschien wel het laatste waar je aan denkt: Hoe regelen we het financieel. Je hebt al genoeg aan je hoofd. Alleen al het vinden van een plek voor met z’n tweeën is een opgave. Toch is het belangrijk na te denken over hoe je een aantal zaken (notarieel) vastlegt.

Bij trouwen gaat het vanzelf

Aan het huwelijk verbindt de wetgever een groot aantal juridische gevolgen. Veel van de juridische gevolgen zijn bedoeld om beide partners te beschermen. Bijvoorbeeld dat bij het overlijden van de ene partner de andere partner automatisch erfgenaam is. Wil je binnen jouw relatie bepaalde zaken anders regelen dan de wetgever heeft bedacht dan kan dat vaak. Over het algemeen zal je dit dan via een notaris moeten regelen.

Samenwonen en samenlevingscontract

Stellen kunnen in plaats van te trouwen ook besluiten gezamenlijk een samenlevingscontract te sluiten. Het is verstandig dit te doen via een notaris. In een samenlevingscontract maak je afspraken over onder meer:

  • De verdeling van de inkomsten en uitgaven van beiden;
  • Welke bezittingen welke partner inbrengt;
  • Wat er gebeurt met de gezamenlijke bezittingen wanneer een van de partners overlijdt.

Je hebt er vast overheen gelezen

De kans is groot dat het belang van het woordje “gezamenlijke” in het stukje hierboven je ontgaat. Toch kan het een enorm verschil uitmaken. Wij geven hieronder een voorbeeld.

Mark en Linda gaan samenwonen. Mark heeft vanuit zijn familie een eigen woning. Ze wonen jarenlang samen. Er worden twee dochters geboren. Op het moment dat de dochters zelf al volwassen zijn en uit huis zijn, komt Mark te overlijden. Iedereen gaat ervan uit dat Linda nu de woning erft. Dat is dus niet het geval. Want de woning was geen gezamenlijk bezit. De twee dochters erven de woning en Linda heeft ten aanzien van de woning nergens aanspraak op. Dat hadden Mark en Linda nooit zo bedoeld. Zelfs wanneer de dochters het prima vinden dat Linda de woning “krijgt” kan dit niet zomaar. De dochters moeten forse erfbelasting betalen en Linda moet de woning van de dochters kopen of huren. Allemaal gevolgen die simpel voorkomen hadden kunnen worden.

Geregistreerd partnerschap

Hadden Mark en Linda dit goed willen regelen, dan hadden ze geen samenlevingscontract moeten opstellen, maar een geregistreerd partnerschap moet regelen. Ook daarvoor doe je er verstandig aan om naar een notaris te gaan. Bij een geregistreerd partnerschap krijg je vrijwel dezelfde rechten als de wetgever aan een huwelijk heeft verbonden. Onder meer word je automatisch elkaars erfgenaam. Ook ten aanzien van de bezittingen die niet “gezamenlijk” waren.

Samenwonen en samenlevingscontract of toch een geregistreerd partnerschap?

Ik begrijp het. Wanneer je besluit om te gaan samenwonen heb je waarschijnlijk weinig zin om op dat moment je ook te gaan verdiepen in dit soort onderwerpen. De gevolgen van het samenwonen zijn echter groot. Bijvoorbeeld voor je verzekeringen, de hypotheek of jullie pensioenen. Ga je samenwonen dan adviseer ik je om een afspraak met mij te maken. Samen kunnen wij dan de belangrijkste punten van aandacht doornemen.

samenwonen en samenlevingscontract

Neem contact op