Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Ondernemer en een hypotheek afsluiten?

Ook als ondernemer kun je een hypotheek afsluiten

Als ondernemer denk je wellicht nog steeds dat je moeilijk een hypotheek kunt krijgen. Gelukkig is dat niet waar. Ook ondernemers kunnen een lening aangaan voor de koop van een eigen woning. Hieronder lees je er meer over.

 Full- of parttime ondernemer? Maakt niet uit!

Steeds meer mensen starten als ondernemer. De één blijft daarnaast nog in loondienst en de ander gaat fulltime ondernemen. Voor sommigen is de zelfstandigheid iets waar ze tijdelijk voor kiezen, terwijl anderen hun hele leven ondernemer blijven. Tot welke groep jij hoort, maakt niet uit. Voor iedere ondernemer is een hypotheek goed mogelijk. Het gaat erom dat jouw inkomen voorspelbaar is. Banken moeten controleren of iemand zijn maandelijkse lasten kan betalen. Bij iemand in loondienst is dit redelijk makkelijk te voorspellen. Omdat hij/zij meestal een regelmatig inkomen heeft. Voor jou als ondernemer ligt dat anders, want jouw inkomen wisselt vaak van jaar tot jaar. Daarom kijkt de bank naar jouw inkomen in de voorgaande jaren om een gemiddeld verwacht inkomen te kunnen vaststellen.

De meeste banken kijken 3 jaar terug

Banken kijken daarbij niet alleen naar jouw gemiddelde inkomen. Ze kijken ook naar de ontwikkeling en soms ook naar jouw prognoses. Hieronder geef ik je graag een voorbeeld:

De bank rekent het

gemiddelde van 3 jaar…

… en maximaal het

inkomen van het laatste jaar

Zoals bij ondernemer A En bij ondernemer B
Inkomen jaar 1 € 20.000 € 25.000
Inkomen jaar 2 € 25.000 € 30.000
Inkomen jaar 3 € 30.000 € 20.000
De bank rekent met € 25.000 € 20.000

 

Het inkomen van ondernemer A laat een stijgende lijn zien. Voor de veiligheid gaat de bank uit van het gemiddelde. Verwacht je in de komende jaren een sterkere stijging? Dan kan de bank daar rekening mee houden. Je leest daar straks meer over. Bij ondernemer B ligt dat anders. Omdat het inkomen van het laatste jaar lager is dan het gemiddelde, gaat de bank daarvan uit. Tenzij ondernemer B een stijging van zijn inkomen verwacht, bijvoorbeeld omdat hij goed in zijn bedrijf heeft geïnvesteerd. Ik overleg graag met jou en de bank wat er mogelijk is.

Ik overleg voor jou met de bank

Misschien heb je een bedrijfsplan waaruit blijkt dat jouw inkomen verder gaat groeien. Of misschien heb je vaardigheden waarmee je gemakkelijk een baan vindt als het ondernemen mislukt. Dit neem ik mee als ik namens jou met de bank(en) overleg. Het geeft de bank namelijk de zekerheid dat je jouw maandlasten kunt betalen. En soms betekent het dat de bank met een hoger inkomen rekent dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar.

… en ik tel alle inkomsten mee

Ben je parttime ondernemer? En werkt jouw partner ook? Dan tel ik al deze verschillende inkomens mee voor de hypotheek. Op basis daarvan bereken ik welke prijs jij maximaal voor jouw nieuwe woning kunt betalen.

Wonen en werken in 1 woning vraagt extra aandacht

Jouw hypotheekaanvraag is nog complexer als je jouw woning gebruikt om te wonen en te werken. Bijvoorbeeld als je een praktijkruimte aan huis hebt. Dit neem ik natuurlijk mee in de gesprekken met de bank.

Maatwerk kost soms meer tijd

Het afsluiten van een hypotheek voor een ondernemer is vaak maatwerk, daardoor kost het soms wat meer tijd. Houd hier dan ook rekening mee als je een woning koopt. Bijvoorbeeld als je de termijn afspreekt waarbinnen je de koop kan ontbinden voor het geval je de financiering niet rond krijgt, het zogenaamde financieringsvoorbehoud. Helaas geeft een verkoper je niet altijd de luxe van een lang voorbehoud, zeker niet op de huidige woningmarkt. Win daarom tijd met een goede voorbereiding en ga eerst met mij in gesprek. Jij onderneemt, ik schakel met de bank. Het is mijn vak om hypotheken te regelen. Ook als het complex is en er veel afstemming met de bank nodig is. Ik neem je veel werk uit handen, zodat jij je kunt richten op jouw onderneming. En op Funda natuurlijk!

 

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen of neem contact met mij op. Ik help je graag.

Ondernemer en een hypotheek afsluiten

Neem contact op