In de komende jaren is het de bedoeling dat er circa 85.000 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd. Voor wie nadenkt over het kopen van een nieuwe woning die wordt gebouwd, heb ik in deze blog enkele tips.
In de komende jaren zullen de inspanningen om nieuwe woningen te bouwen sterk worden opgevoerd. Misschien een goed moment je te laten informeren over wat er allemaal bij komt kijken als je een woning laat bouwen.
Langere periode
Wanneer je een bestaande woning koopt, dan is de tijd tussen het moment van koop en de levering van het pand over het algemeen relatief kort. Als je besluit een pand te kopen dat nog gebouwd moet worden, dan is deze termijn veel langer, misschien zelfs wel langer dan een jaar.
Tijdelijk dubbele woonlasten
Wanneer je een hypotheek afsluit voor een nieuw te bouwen woning, wordt de geldlening in één keer ter beschikking gesteld. Dit geld komt in een depot. Uit dit depot worden gedurende de maanden dat de bouw plaatsvindt de hieraan verbonden kosten betaald. Naarmate de bouw vordert, wordt het saldo in het depot dus lager.
Wat niet iedereen beseft, is dat de hypotheek in uiterlijk 30 jaar moet worden afgelost, wil de hypotheekrente aftrekbaar zijn. Deze maandelijkse aflossingen starten direct nadat het geld is ontvangen. Dus op het moment dat de bouw nog moet beginnen. Deze aflossingen kunnen niet uit het depot worden gefinancierd. In de praktijk betekent dit dat je gedurende de bouw te maken krijgt met de lasten van de woning waarin je woont én de volledige maandelijkse aflossing op de lening voor uw nieuwe woning. Je hebt dus tijdelijk dubbele woonlasten.
Gunstig voor risico-opslag
Veel geldverstrekkers verlenen een korting op de rente indien de lening beneden een bepaald niveau daalt ten opzichte van de waarde van de woning. Naarmate de waarde van de woning hoger is dan de lening, krijg je een hogere korting op de hypotheekrente die je met de bank bent overeengekomen.
Bij nieuwbouw leen je een bedrag voor de bouw van de woning. Doordat je de woning binnen afwerkt en inricht, de tuin op orde brengt en de erfafscheiding aanbrengt is in de praktijk te zien dat de actuele waarde van de woning vrij snel hoger is dan het geleende bedrag. Het is daarom verstandig bij het selecteren van de geldverstrekker ook te kijken bij wie u het snelst profiteert van deze korting op de hypotheekrente.
Rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe
Bij nieuwbouw krijg je gedurende de bouwperiode te maken met veel leveranciers van goederen en diensten. Hoewel de meeste leveranciers erg hun best doen om een goede prestatie neer te zetten, is de kans toch groot dat je met één of meerdere van deze partijen tijdens de bouw in een stevige discussie komt. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten voordat de koopovereenkomst wordt gesloten en de bouw begint is dan ook geen overbodige luxe. Wanneer er eenmaal een geschil is, kan er geen rechtsbijstandverzekering meer worden afgesloten die voor dat betreffende geschil kan worden ingeroepen.
Nieuwe woning? Denk aan de opleveringskeuring!
De opleveringskeuring is een visuele keuring van jouw nieuwe woning. De bouwkundige kijkt jouw woning kritisch na op bouwkundige gebreken. Met dit rapport sta je sterker tegenover de aannemer. Je wilt immers dat je woning voldoet aan alle kwaliteitseisen en -normen die er gesteld zijn en je hoopt dat de uitvoering gebeurd is conform de eerder gemaakte afspraken met de aannemer.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met me op. Wil je meer achtergrondinformatie? Lees dan dit artikel van de consumentenbond.