Heb je een woning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten? En heb je een voornemen tot verhuur? Wees je er dan van bewust, dat in de meeste hypotheekovereenkomsten de geldverstrekker heeft bepaald dat je de woning niet mag verhuren.
Verbod op voornemen tot verhuur
Dit verbod heeft vooral te maken met de zekerheid die de geldverstrekker wil hebben. Als je door bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van werk de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en je ook geen Nationale Hypotheek Garantie hebt, dan zal de geldverstrekker met je in overleg treden. In het algemeen probeert de geldverstrekker samen met je naar een oplossing te zoeken. Zijn er geen oplossingen te vinden, dan zul je uiteindelijk de woning moeten verlaten en zal deze verkocht worden. Met de opbrengst uit de verkoop zal dan de hypotheekschuld zo veel als mogelijk worden afgelost.
Huurders hebben echter een stevige bescherming. Als je de woning hebt verhuurd, kan dit de opbrengt bij gedwongen verkoop sterk verlagen. Vandaar dat de geldverstrekkers in de hypotheekvoorwaarden verhuur vaak verbieden.
Tijdelijke verhuur?
Gaat het om een tijdelijke verhuur, of kunnen door de verhuur de hypotheeklasten juist betaald blijven worden, dan zijn geldverstrekkers regelmatig toch bereid om verhuur toe te staan. Hierover moet echter altijd wel overleg worden gevoerd en het is belangrijk dat de afspraken goed worden vastgelegd. Er zijn 2 opties. Verhuur onder de Leegstandwet of kortdurende verhuur.
Bij verhuur op basis van de Leegstandwet of bij een kortdurend huurcontract geldt geen uitgebreide huurbescherming zoals bij normale verhuur. De huurder moet de woning verlaten aan het einde van het huurcontract.
Verlaat de huurder niet op tijd de woning, dan kun je bij de rechter een verzoek tot ontruiming indienen. Doe je dit niet dan wordt de huurovereenkomst gezien als een overeenkomst met huurbescherming, waardoor het nog lastiger wordt om de huurder uit het huis te krijgen.
Bij een kortdurend contract van maximaal twee jaar moet de verhuurder een tot drie maanden van tevoren de huurder schriftelijk op de hoogte stellen dat de huur binnenkort eindigt.
Zie je een situatie aankomen dat je moeite gaat krijgen om de hypotheeklasten te blijven betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met mij op. Hoe eerder ik met je kan meedenken hoe meer ik voor jou kan betekenen.
Behoeft aan meer informatie? Lees dan eens dit artikel van de belastingdienst.