Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hypotheken: Een lange rentevastperiode en verhuizen

In de afgelopen periode is er in de media het nodige geschreven over de mogelijkheid om bij het aangaan van een hypotheek te kiezen voor een lange rentevastperiode. Denk hierbij aan het vastzetten van de rente voor 30 jaar en de daaruit voortvloeiende vraag of dit verstandig is, indien je mogelijk binnen die 30 jaar weer gaat verhuizen. In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van 30 jaar rentevast in relatie tot verhuizen voor je op een rij.

 

Welke periode kies je?

Indien je een hypotheek afsluit, maak je met de geldverstrekker een afspraak voor de periode waarbinnen de rente voor jou gelijk blijft. De hypotheekrente is tegenwoordig historisch laag. Op dit moment is de rente voor een korte periode rentevast lager dan voor een langere termijn rentevast. De verschillen zijn echter beperkt. De rente voor 10 jaar vast schommelt rond de 2 %. Terwijl die voor 30 jaar vast zich rond de 3 % beweegt.

 

Zekerheid. Of toch niet?

Veel mensen willen maximale zekerheid en kiezen voor een lange rentevastperiode. Op die manier denken zij zekerheid te hebben, dat, ook wanneer de rentes voor nieuwe hypotheken stijgen, zij de lage rente blijven betalen die zij nu afspreken.
Op zich klopt deze redenatie. Waar de Vereniging Eigen Huis echter terecht op heeft gewezen, is, dat je bij een aantal geldverstrekkers deze vaste rente niet kan meenemen, indien je tussentijds naar een andere (bijvoorbeeld grotere) woning gaat verhuizen. Op dat moment moet bij geldverstrekkers weer een nieuwe hypotheek worden afgesloten tegen de op dat moment geldende, mogelijk (veel) hogere hypotheekrente.

Zou je bij de aankoop van een woning dus zeker weten dat je binnen 10 jaar gaat verhuizen, dan heeft het weinig zin om bij die betreffende geldverstrekker de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. In dat geval is het verstandiger om te kiezen voor de lagere rente van 10 jaar vast.

Maar er zijn ook geldverstrekkers bij wie de hypotheek, inclusief de nu afgesproken rente, bij verhuizing wel kan worden meegenomen. In dat geval heb je de zekerheid, dat je over de volledige periode recht hebt op de lage rente die je nu afspreekt. Dit geeft zekerheid over de hoogte van de woonlasten. Als onafhankelijk hypotheekadviseur kan ik jou precies vertellen bij welke geldverstrekkers dit wel en niet mogelijk is.

 

Kies je voor een lange rentevastperiode?

De keuze voor een lange rentevastperiode is slechts één van de onderdelen waarover goed moet worden nagedacht bij het kiezen van een hypotheek. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: hoe lang denk je in de aan te kopen woning te blijven wonen en hoe belangrijk vindt je stabiele woonlasten?  Daarnaast zijn er nog veel andere zaken waar geldverstrekkers onderling verschillen in de voorwaarden die zij hanteren. AdviesMetMint is gespecialiseerd in hypotheken. Ik neem graag de tijd om samen met jou te onderzoeken welke geldverstrekker een aanbod kan doen dat het beste past bij jouw specifieke wensen en behoeften.

 

Interesse? Wil je meer weten over het wel of niet afsluiten van een lange rentevastperiode? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben je graag van dienst met een onafhankelijk op jouw situatie toegesneden advies. Achtergrondinformatie kun je op de website van de NOS terugvinden.

 

 

lange rentevastperiode

Neem contact op