Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Gemiddelde koopsom van woningen. Wat is de stand van zaken?

Het is iedereen wel duidelijk. Het gaat goed met de woningmarkt. De prijzen rijzen de pan uit, lezen we in de media. Is de gemiddelde koopsom van woningen dan nog nooit zo hoog geweest?

In december 2017 zijn er 26.398 woningen verkocht. Dit is een stijging van 4,4 procent ten opzichte van december 2016. In de afgelopen periode heb je in de media regelmatig dit soort berichten gelezen. Cijfers kunnen juist zijn, maar zonder goede toelichting toch een verkeerde indruk wekken.

 

Stijging op stijging gemiddelde koopsom van woningen

De media brengen met graagte dit soort nieuws: “het aantal verkochte woningen is weer gestegen, de gemiddelde koopsom is opnieuw hoger”, etc. Ik adviseer mijn relaties altijd om niet te snel conclusies te trekken uit dit soort berichten en illustreer dit graag aan de hand van twee grafieken.

In de eerste grafiek zie je de gemiddelde prijs waarvoor woningen in de afgelopen vijf jaar werden verkocht:

Je ziet sinds 2013 een voortdurende stijging van de gemiddelde koopsom. Een eerste reactie zou kunnen zijn dat de prijzen wel heel fors zijn gestegen t.o.v 2013. Zitten we misschien niet aan de top? En zullen de prijzen vanaf nu alleen maar weer gaan dalen?

Kijken we naar dezelfde gemiddelde koopsom, maar dan in plaats van 5 naar een periode van 10 jaar, dan ontstaat een heel ander beeld:

 

We zien dan dat de prijzen van nu zich ongeveer bevinden op het niveau van de gemiddelde koopsom van woningen van 2008! De stijging die we in de eerste grafiek zagen, was feitelijk een correctie van de sterke daling die in de periode 2009 -2013 plaatsvond.

 

Het kadaster heeft een handige tool

Het Kadaster heeft op haar site een nuttige applicatie geplaatst. Daarmee kun je allerlei gegevens over aantallen woningen, woningprijzen, etc. over een reeks van jaren bekijken. Zowel landelijk als per provincie. Aardig om eens te kijken!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met me op.

 

 

gemiddelde koopsom

Neem contact op