Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Woning kopen of verkopen. Nu of nog even wachten?

Je woning kopen of verkopen? Wie wil verkopen in de huizenmarkt van dit moment kan geneigd zijn geen haast te maken. Grote kans immers dat de prijzen blijven stijgen. Wie wil kópen heeft om diezelfde reden wél haast.

De prijzen van woningen blijven nog een tijdje stijgen. Althans dat is de verwachting van de economische afdelingen van veel banken. De algemene verwachting is, dat er rekening mee moet worden gehouden dat de prijzen van woningen komend jaar met gemiddeld nog 7% stijgen. Voor mensen die willen kopen of verkopen ontstaat daarmee de vraag: wat te doen?

 

De markt is snel uit een diep dal gekomen

Het is eigenlijk nog maar heel kortgeleden dat de woningmarkt zwaar in de problemen zat. Het was een markt met een groot aanbod aan woningen en weinig vraag. Woningen stonden vaak meer dan een jaar in de verkoop zonder dat er iemand kwam kijken. Dit had tot gevolg dat er veel woningeigenaren waren die in verband met ander werk of echtscheiding hun huis moesten verkopen en dit alleen maar konden doen met een forse restschuld.

In heel korte tijd is dit beeld volledig omgeslagen, eerst in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht en nu in grote delen van Nederland. Er staan nu weinig woningen te koop en kopers bieden meer dan de vraagprijs. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Alle grote banken beschikken over economische bureaus die permanent de ontwikkelingen bestuderen en proberen in te schatten hoe de economie zich in de komende maanden gaat ontwikkelen. De deskundigen zijn op dit moment vrij eensgezind: aan de stijgende prijzen van woningen komt voorlopig nog geen einde. Voor 2019 wordt gerekend met een stijging van de gemiddelde woningprijs van tussen de 5% en 8%.

 

Nog even wachten of beslissing naar voren halen?

Binnen mijn kring van relaties zie ik dat dit soort voorspellingen altijd leidt tot de nodige onrust. Mensen die overwegen hun woning te verkopen, twijfelen om dit nu te doen vanuit de gedachte dat verkoop volgend jaar “meer oplevert”. Mensen die in de toekomst een woning willen kopen, voelen de drang om dit besluit in tijd naar voren te halen omdat de prijzen nu lager zijn dan naar verwachting volgend jaar.

Mijn ervaring door de jaren heen is dat een consument risico’s loopt wanneer hij zijn beslissingen te veel baseert op mogelijk toekomstige ontwikkelingen.  De verkoper zal misschien volgend jaar een hogere prijs voor zijn huidige woning krijgen. Echter, indien hij een andere woning koopt, zal ook die prijs zijn gestegen. De koper had bepaalde redenen om pas volgend jaar te willen kopen. Bijvoorbeeld omdat de relatie met de partner dan wat duurzamer is. Of omdat er dan een vaste arbeidsovereenkomst is. Omstandigheden kunnen veranderen. De vraag is of het mogelijke voordeel dat bereikt kan worden met een eerdere aankoop, opweegt tegen de mogelijke extra risico’s.

Deskundigen kunnen er met hun voorspellingen naast zitten. Een internationale crisis kan snel ontstaan en gevolgen hebben voor de economie en de huizenprijs.

 

Woning kopen of verkopen? Beslis op basis van de huidige informatie

Mijn advies is om beslissingen met belangrijke financiële consequenties vooral te nemen op basis van gegevens die zeker zijn. Ik help je graag om inzicht te krijgen wat op dit moment in jouw situatie de mogelijkheden voor de financiering van een woning zijn. Ik adviseer je op basis van informatie die zeker is. Heb je interesse? Bel mij dan voor een afspraak.

woning kopen of verkopen

Neem contact op