De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je de geruststelling dat je financieel beschermd bent bij onvoorziene omstandigheden. Lees er meer over in deze blog.
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet dat huiseigenaren extra zekerheid biedt wanneer ze een hypotheek afsluiten. Als huiseigenaar geeft de NHG je de geruststelling dat je financieel beschermd bent, mocht je door onvoorziene omstandigheden, zoals werkloosheid, scheiding, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, in betalingsproblemen komen. In zulke situaties kan de NHG helpen om het verlies bij gedwongen verkoop van je woning te beperken, zodat je niet met een restschuld achterblijft.
Zekerheid
Dit vangnet geeft hypotheekverstrekkers ook meer zekerheid, waardoor ze vaak bereid zijn om een lagere rente te bieden op een hypotheek met NHG. Hierdoor kun je als huiseigenaar vaak profiteren van lagere maandlasten. De NHG is dus niet alleen een bescherming in tijden van nood, maar ook een financieel voordelige keuze bij de aankoop van een woning.
Welke voorwaarden gelden er voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn er enkele belangrijke voorwaarden waaraan een huizenkoper moet voldoen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat de NHG effectief werkt als vangnet en bieden tegelijkertijd duidelijkheid over de financiële grenzen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Maximale koopprijs of kostengrens
In 2024 kunnen mensen gebruikmaken van NHG wanneer zij een woning kopen met een maximale waarde van 435.000 euro. ( € 450.000 vanaf 2025) Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd is de NHG-grens 6% hoger, namelijk 461.100 euro ( € 477.000 vanaf 2025). De totale financieringskosten mogen deze grenzen niet overschrijden, inclusief alle bijkomende kosten.
- Eigen bewoning
De woning moet door de koper zelf worden bewoond. Dit betekent dat de woning niet mag worden verhuurd of als beleggingsobject mag dienen. De NHG is namelijk bedoeld om eigenaren te helpen hun eigen woonlasten te dekken, niet om winst te maken.
- Éénmalige premie voor de NHG
Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betaalt de koper éénmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag als premie. Deze premie kan echter als aftrekpost worden opgevoerd bij de belastingaangifte, dat het aantrekkelijker maakt. Vanaf 2025 bedraagt de eenmalige premie 0,4%.
- Inkomens- en leningstoets
Voor de NHG wordt een maximale hypotheek berekend op basis van het inkomen en de financiële draagkracht van de aanvrager(s). Dit voorkomt dat mensen een te hoge lening aangaan die niet passend is voor hun financiële situatie.
- Hypotheek met NHG alleen via erkende geldverstrekkers
De NHG kan alleen worden afgesloten bij banken en andere financiële instellingen die zijn aangesloten bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dit waarborgt de betrouwbaarheid en kwaliteit van de hypotheekverstrekking.
Door aan deze voorwaarden te voldoen, kunnen huizenkopers niet alleen profiteren van de rentekorting die NHG vaak biedt, maar zijn ze ook verzekerd van een vangnet in moeilijke tijden.
Veelvoorkomende misverstanden Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Hoewel de NHG als zekerheid dient voor de bank, denken veel mensen onterecht dat deze regeling hen volledig vrijwaart van financiële verplichtingen in moeilijke tijden. Een vaak voorkomend misverstand is dat de NHG automatisch de volledige schuld overneemt wanneer de woning met verlies verkocht moet worden. In werkelijkheid vergoedt NHG enkel het verlies aan de bank; huiseigenaren blijven wel verantwoordelijk voor hun hypotheeklasten en moeten indien mogelijk meewerken aan oplossingen om hun hypotheeklasten te blijven dragen.