Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Verhoogde inschrijving. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt het?

Veel mensen die een hypotheek hebben afgesloten, hebben zonder het te weten een hogere inschrijving genomen. Gelukkig is er niks engs aan. Ik leg graag uit wat dit is.

Wat je leent en (misschien) kan lenen

Wanneer je een hypotheek afsluit voor de financiering van jouw woning, dan wordt de hypotheekakte door de notaris opgemaakt. Bij het opmaken van de overeenkomst zal de vraag komen of er een “verhoogde inschrijving” moet worden vastgelegd. Stel dat je €350.000 wilt lenen dan komt dit bedrag uiteraard in de overeenkomst. Vervolgens kan daaraan worden toegevoegd dat de inschrijving wordt verhoogd met €150.000. Deze extra € 150.000 krijg je op dat moment niet in handen. Ook betaal je daarover geen rente. Dus wat is de zin daarvan dan?

Doel van de hogere inschrijving

De verhoogde inschrijving heeft geen ander doel dan dat je in de toekomst, onder voorwaarden, bij de bank tot maximaal €150.000 extra geld kan lenen zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft. Dit bespaart de kosten van de notaris.

Wat zijn de voorwaarden?

De hogere inschrijving, in mijn voorbeeld €150.000, is niet een soort rekening courant krediet dat je zo maar kan opnemen op het moment dat je extra geld nodig hebt. Op het moment dat je bijvoorbeeld je woning wilt verbouwen en daarvoor extra geld nodig hebt, dan kan je hiervoor contact opnemen met je Hypothecair Planner of adviseur. De Hypothecair Planner onderzoekt vervolgens twee zaken:

  1. Of de extra lening past bij jouw inkomen gelet op de lening die je al hebt lopen.
  2. Of de totale schuld van beide leningen wel onder de actuele waarde van jouw woning blijft. Alleen al door de aflossingen die je maandelijks doet zal in veel gevallen de actuele waarde van de woning hoger zijn dan de resterende schuld.

Verbouwen of levensbestendig maken

Heb je dus de mogelijkheid gebruik te maken van jouw verhoogde inschrijving dan kan je daarmee bijvoorbeeld de verbouwing van een keuken of badkamer financieren. Veel oudere bezitters van een woning kunnen met deze verhoogde inschrijving hun woning levensbestendig maken. Bijvoorbeeld door de slaapkamer te verplaatsen naar de begane grond.

Ik zoek het graag voor jou uit

Weet je niet of jouw hypotheek een hogere inschrijving heeft en wil je dat wel weten? Vraag het mij en ik zoek het graag voor je uit.

verhoogde inschrijving

Neem contact op