Op basis van één inkomen een huis kopen is al geruime tijd voor de meesten niet weggelegd. Maar toch samen een hypotheek afsluiten. Zou dat mogelijk zijn?
Eind 2024 bedroeg de gemiddelde koopprijs van een woning in Nederland rond de € 500.000. Tenzij je een heel goed betaalde baan hebt, is het waarschijnlijk niet mogelijk op basis van één inkomen de aankoop van een woning van die prijs te financieren.
Breng samen met mij de alternatieven in kaart
Is het zoeken van een levenspartner waardoor je op basis van twee inkomens een hypotheek kunt afsluiten dan de enige optie? Nee, er zijn meerdere opties. Samen met jou kan ik onderzoeken of en zo ja welke andere mogelijkheden jij misschien hebt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan bijzonder gesubsidieerde leningsvormen voor jonge starters of, indien mogelijk, borgstellingen of schenkingen door familieleden, zoals ouders of grootouders.
Kopen met een “derde”
Een ontwikkeling die relatief nieuw is, is dat twee of meer mensen die geen liefdesrelatie met elkaar hebben toch besluiten om samen een woning te kopen. Dat kunnen bijvoorbeeld twee broers, vrienden of collega’s zijn.
Kern van de gedachte hierbij is dat je de inkomens van degenen die gaan samenwonen bij elkaar optelt. Dat totale inkomen, samen met de waarde van de woning die je wilt kopen, bepaalt dan het maximale bedrag dat de bank jullie wil lenen.
Zeker wanneer je met drie of vier mensen samen een woning koopt, zal het gezamenlijke inkomen vaak voldoende zijn om een woning in de hogere prijsklasse te kopen. Het aanbod van dit soort duurdere woningen is over het algemeen groter dan woningen in het laagste prijssegment.
Misschien klinkt dit als een mooie oplossing wanneer je alleenstaand bent. Toch wil ik je dringend adviseren om je bij een dergelijke keuze je heel goed te laten adviseren. Want het is verstandig direct met jouw medekopers een aantal zaken goed te regelen. Ik geef een paar voorbeelden:
- Wat gebeurt er wanneer één van jouw medekopers na enkele jaren wil verhuizen en zijn deel van de waarde van de woning wilt ontvangen?
- Wat is de situatie als één van de medekopers een liefdesrelatie krijgt. Mag die partner dan ook in de woning komen wonen?
- Hoe ga je om als één van de medekopers onverwacht komt te overlijden? Hoe wordt er dan “afgerekend” met de erfgenamen van de overledene?
- Hoe is de regeling als één van de medekopers meer of minder bijdraagt aan de kosten van het onderhoud van de woning?
Samen een hypotheek afsluiten?
Zo zijn er nog veel meer vragen die je voor het zetten van deze stap goed moet overdenken. Op elke vraag is een antwoord te geven. Belangrijk is te zorgen dat het antwoord en het daarop genomen besluit past bij jouw situatie en wensen!
Daarover wil ik jou graag adviseren!