Is het tijd om je rente-opslag te verlagen? Lees er meer over in het artikel hieronder.
De waarde van vrijwel alle woningen is in de afgelopen tijd hard gestegen. Goed nieuws voor wie al geruime tijd eigenaar is van een woning. Toch zijn er een aantal zaken om op te letten.
Ben je eigenaar van een woning dan ben je “op papier” rijker geworden. Bij deze stijging van de waarde van jouw woning is het wel verstandig om op een aantal zaken alert te zijn. Ik geef je twee voorbeelden.
Waar is jouw bank destijds van uitgegaan
Elke bank hanteert bij het verstrekken van een hypotheek zijn eigen voorwaarden. Deze kunnen dus onderling verschillen. Maar de bank kan de eigen voorwaarden in de loop der tijd ook aanpassen. Het is dus lastig om hierover algemene uitspraken te doen die gelden in alle situaties waar iemand in het verleden een hypotheek heeft afgesloten.
Maar…
Veel banken houden bij het verstrekken van een hypothecaire geldlening rekening met de waarde van het onderpand in relatie tot de hoogte van de lening. Als een koper van een woning een deel van de nieuwe woning zelf kan financieren doordat hij bijvoorbeeld een schenking heeft ontvangen of “winst” gemaakt heeft op de verkoop van zijn vorige woning dan kan de lening bijvoorbeeld maar 50% van de waarde van de nieuwe woning bedragen. Bij een andere koper die weinig eigen financiële middelen heeft kan de lening bijvoorbeeld 95% van de waarde van de woning bedragen.
Veel banken hanteren op basis van deze berekening verschillende rentetarieven. Hierbij geldt dat hoe lager de verhouding waarde woning/hoogte lening is ook hoe lager de rente is.
Bij het afsluiten van de lening vindt altijd een taxatie van de waarde van de woning plaats. Op dat moment wordt dan automatisch de juiste rente in rekening gebracht.
In de loop van de tijd kan de verhouding veranderen. Bijvoorbeeld omdat je tussentijds een deel van de lening aflost. Of, zoals nu massaal het geval is, de waarde van de woning sterk stijgt doordat er veel vraag en weinig aanbod is,
Rente-opslag verlagen? Check je hypotheekvoorwaarden!
Is dit het geval en heb je een hypotheek waarbij de hoogte van de rente is gebaseerd op de verhouding (restant hoogte lening) en actuele waarde woning, dan kan het zijn dat je recht hebt op een lagere rente voor de toekomst. Het vervelende is nu dat de meeste banken aangeven dat je dit dan actief moet vragen. Banken gaan dus vaak niet uit zichzelf de korting verlenen.
Mijn eerste tip is dus om te controleren of jouw hypotheek ook recht geeft op een korting op de rente wanneer de verhouding tussen hoogte actuele schuld en actuele waarde sterk verandert. En kun je dus je rente-opslag verlagen?
Wil je hierover meer weten dan mag je natuurlijk contact met mijn adviespraktijk zoeken. Ik help je graag het een en ander uit te zoeken.