Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Rente hypotheken stijgt: Wat is verstandig om te doen?

De rente die banken rekenen voor de financiering van een woning, een hypotheek, stijgt snel.

In mijn adviespraktijk krijg ik veel vragen van klanten wat de stijging van de hypotheekrente voor hen persoonlijk kan betekenen. In deze blog geef ik algemene informatie. Uiteraard mag je altijd contact met me opnemen om verder te praten wat in jouw specifieke situatie verstandig is om te doen.

Rente hypotheken stijgt snel

In de afgelopen jaren was de hypotheekrente historisch laag. Veel mensen die in deze periode een nieuwe lening afsloten of een nieuwe rentevastperiode vastlegden hebben gekozen om de (lage) rente voor een lange periode vast te zetten. De Nederlandsche Bank heeft onlangs gepubliceerd dat op dit moment van het totale bedrag aan hypotheken ongeveer 75% een rentevastperiode heeft die vijf jaar of langer duurt. De huiseigenaren van wie de rente pas over vijf of meer jaren weer opnieuw wordt vastgesteld, hoeven dus niet bezorgd te zijn dat hun woonlasten op korte termijn gaan stijgen door de oplopende hypotheekrente.

Wat als binnenkort de rentevastperiode eindigt

Anders ligt dit voor de huiseigenaren van wie de rentevastperiode binnenkort eindigt. Als de rente die zij nu over hun hypotheek betalen lager is dan de actuele marktrente, dan betekent dit dat zij voor de nieuwe periode een hogere rente moeten gaan betalen waarmee hun maandelijkse woonlasten waarschijnlijk gaan stijgen. Doet deze situatie zich bij jou voor en maak jij je hier zorgen over, neem dan contact met me op. Samen gaan wij dan kijken of er een mogelijke oplossing te vinden is.

Een van die mogelijkheden is bijvoorbeeld om te kijken of een deel van de hypotheek kan worden omgezet in een lening waarvoor je tussentijds geen aflossingen op de lening hoeft te doen. Over dat deel betaal je dan alleen de (gestegen) rente. Door op een deel van de lening (tijdelijk) niet meer af te lossen kan je toch bereiken dat de lasten per maand betaalbaar blijven.

Bij elke hypotheek mag je zonder boete jaarlijks een bepaald bedrag aflossen. Een dergelijke aflossing verlaagt de maandlasten. Uiteraard heeft niet iedereen deze mogelijkheid. Maar soms zijn (groot-)ouders in staat en bereid je te helpen.

Wanneer de rentevastperiode van jouw hypotheek in de komende jaren eindigt, is het van belang dat jij inzicht hebt in wat dit voor jouw maandelijkse lasten gaat betekenen. Weet je dit tijdig, dan kan je misschien al aanpassingen aanbrengen in bepaalde vaste uitgaven of juist kijken of je extra inkomsten kan verwerven.

Rente hypotheken stijgt. Hulp of advies nodig?

Wanneer je hierover meer wilt weten maak dan een afspraak met mij. Voorkom dat je op enig moment wordt overvallen door (veel) hogere hypotheeklasten. Ik help jou graag om tijdig na te denken over de verschillende opties om ook bij een stijgende rente de woonlasten voor jou betaalbaar te houden.

rente hypotheken stijgt

Neem contact op