Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij hypotheken met NHG

Met ingang van 1 januari 2018 is voor een Nationale Hypotheek Garantie een overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht. Een goed advies wordt daardoor extra belangrijk.

 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Vanaf 1 januari 2018 kun je voor een hypotheek tot maximaal € 265.000 een Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal €280.900. Deze garantie biedt je extra zekerheid indien je als gevolg van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Wanneer je over een NHG beschikt, krijg je van de geldverstrekker een korting op de hypotheekrente.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Bij de aanschaf van een NHG was het tot eind 2017 verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering aan te schaffen. Deze verplichting is met ingang van 1 januari 2018 komen te vervallen. De motivatie hiervoor is dat chronisch zieken en senioren in de praktijk niet of moeilijk een overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten. Deze mensen konden daardoor in de praktijk geen hypotheek met NHG afsluiten. Door het laten vervallen van de eis van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kunnen nu ook deze mensen de voordelen van een NHG benutten.

 

Extra aandacht is vereist

Voor de chronisch zieken en senioren is dit nieuwe beleid een goede zaak. Maar tegelijkertijd ontstaat het gevaar dat de aandacht voor de financiële gevolgen bij voortijdig overlijden minder wordt.

 

Door ziekte of ongeval kunnen mensen vroegtijdig komen te overlijden. De wens zal dan zijn dat de nabestaanden in de bestaande woning kunnen blijven wonen. Was degene die is overleden kostwinner, dan kunnen de woonlasten voor de nabestaanden een probleem worden. Dat hangt onder meer af van de verdiencapaciteit van de nabestaanden, het aanwezige vermogen, de hoogte van het nabestaandenpensioen en eventuele andere aanwezige verzekeringen.

 

Goed advies nodig

Het risico op voortijdig overlijden is niet groot. Maar indien dit plaatsvindt, kunnen de financiële gevolgen heel groot zijn. Als financieel adviseur besteed ik dan ook altijd uitgebreid aandacht aan dit onderwerp, indien ik je een advies geef over een hypotheek. Op die manier zorg ik voor extra zekerheid voor jou en je gezin. Je kunt via dit formulier contact met me opnemen.

Voor meer informatie, lees het artikel van Eigen Huis.

Neem contact op