Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Kopers woning tevredener over woonsituatie dan huurders

 Tevreden over jouw woonsituatie? Grote kans dat je in een koopwoning woont! 

Kopers van een woning zijn gemiddeld tevredener over hun woonsituatie dan huurders. Veel mensen willen wel een woning kopen, maar krijgen te maken met weinig aanbod van woningen en hoge prijzen.

Kopers meer tevreden dan huurders

Ruim twee derde van de woningbezitters zegt in hun ideale woning te wonen tegenover slechts 15% van de starters. Mensen die al een koopwoning hebben, geven hun woonplezier gemiddeld een 8. Potentiële starters op de woningmarkt, die nu nog huren of thuis wonen, geven hun woonsituatie een 6,6.


Te duur en te klein

Wordt gekeken waarom veel huurders minder tevreden zijn, dan blijkt dat 43% van de huurders de woning eigenlijk te klein vindt. Maar ook de hoge huurprijs is voor 23% van de huurders een reden om minder tevreden te zijn.


Vooral jongeren zijn de dupe

Vooral voor jongeren die nu nog thuis wonen, is de situatie vaak niet rooskleurig. Het aantal sociale woningen is beperkt en de wachtlijsten hiervoor zijn lang. Commerciële huurwoningen hebben vaak een huurprijs van meer dan €1.000 per maand die voor veel jongeren niet te dragen is. Ook zijn koopwoningen met een prijs die voor starters te financieren is, in de meeste gebieden in Nederland schaars.

 

Zoeken naar oplossingen woonsituatie

In de praktijk zie ik dat jongeren toch naar oplossingen zoeken om zelfstandig te kunnen wonen. Bij de één leidt dit ertoe dat men al vrij vroeg gaat “samenwonen”. Anderen zoeken het in een woning in gebieden waar het aanbod wat groter is. Ook al betekent dit dat men dagelijks een forse reistijd naar het werk heeft. Weer anderen hebben het geluk dat vanuit de eigen familie een deel van de aan te kopen woning kan worden gefinancierd.  Ook kom ik steeds vaker situaties tegen waarbij ouders en kind besluiten de ouderlijke woning te verbouwen waardoor het kind min of meer zelfstandig in de ouderlijke woning kan blijven wonen.

 

Problemen zullen zeker nog aantal jaren voortduren

Landelijke en gemeentelijke politici zijn zich bewust van de noodzaak om veel nieuwe woningen te bouwen die voor starters bereikbaar zijn. Het bouwprogramma is inmiddels al fors opgeschroefd. Maar tussen het moment dat de politiek dit besluit neemt en het moment dat de woningen worden opgeleverd, verstrijken vaak meerdere jaren. Hoewel het kopen van een woning voor de meeste jongeren leidt tot lagere woonlasten dan huren, denk ik dat de problematische situatie voor jongeren nog geruime tijd zal blijven voortduren.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met me op.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het artikel van het CBS.

woonsituatie

Neem contact op