Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Je wordt echt niet meteen uit huis gezet!

Word ik nu uit huis gezet? Helaas maak ik het nog wel eens mee. Consumenten die met angst en beven het einde van hun hypotheeklening zien naderen zonder te weten hoe ze de lening moeten aflossen.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek die binnenkort afloopt? Kom tijdig met mij praten. Ik kan dan meestal de angst dat je gedwongen wordt jouw huis te verkopen wegnemen.

Het einde van de looptijd van jouw hypotheek nadert

Elke lening die je hebt afgesloten om de aankoop van jouw woning te financieren moet op enig moment worden terugbetaald. Vaak wordt bij het afsluiten van de lening bepaald dat terugbetaling moet plaatsvinden na 30 jaar.

Wanneer je nu voor het eerst een hypotheek afsluit moet je, wil de hypotheekrente aftrekbaar zijn, een vorm kiezen waarbij je elke maand een stukje van de lening aflost. Als het goed is, dan is de lening op deze manier na 30 jaar afgelost. Deze verplichting gold in het verleden niet. Daardoor zijn er heel veel hypotheken afgesloten waarbij er geen verplichting was om tussentijds af te lossen.

Momenteel staat er voor maar liefst 330 miljard euro aan hypotheken uit waarbij er geen verplichting is om deze tussentijds af te lossen. In de komende jaren zullen veel van deze hypotheken het einde van hun looptijd naderen. Enige tijd, vaak 6 of 12 maanden, voor dit moment stuurt de bank een brief met, samengevat, het bericht dat de schuld over 6 of 12 maanden moet worden afgelost.

 

Brief leidt vaak tot grote zorgen

Ik maak regelmatig mee dat dergelijke brieven van banken tot grote zorgen leiden bij de ontvangers. Veel mensen hebben tijdens de looptijd van de hypotheek geen geld gespaard om deze aflossing te kunnen financieren. Het angstbeeld dat dan al snel opkomt, is een bank die op het moment dat de lening niet kan worden afgelost, de mensen dwingt de woning te verlaten en dat de bank de woning verkoopt. Met de opbrengst wordt de hypotheekschuld vervolgens afgelost.

Ik snap dat dit beeld mensen slapeloze nachten bezorgt. Maar in werkelijkheid komt zo’n gedwongen verkoop niet vaak voor. Wanneer je altijd de hypotheek hebt kunnen betalen, zijn banken vaak bereid met je een nieuwe lening periode af te spreken. Wanneer je de woning bijvoorbeeld 30 jaar geleden hebt gekocht en daarvoor een lening bent aangegaan, dan zal de actuele waarde van de woning veel hoger zijn dan de hoogte van de lening die nog bestaat. Heb je voldoende financiële middelen om de rente over deze lening te blijven betalen? Dan zal er voor de meeste banken geen reden zijn om niet mee te werken aan een verlenging van de lening.

 

Bij tijdig overleg is veel mogelijk

Heb je een hypotheek waarbij op het eind van de looptijd de schuld niet volledig is afgelost? Maak dan een afspraak. Ik zal dan voor je nagaan op welk moment je geacht wordt welk bedrag af te lossen. Blijkt dat hiervoor op dat moment onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Misschien is het al mogelijk om nu al de zekerheid te krijgen dat je voor een nieuwe, lange periode een hypotheek kunt afsluiten tegen de huidige lage rente. Daarmee creëer je rust en stabiele woonlasten. Door tijdig met mij te overleggen kan ik je vaak meerdere oplossingen bieden. Maar het belangrijkste is dat ik kan zorgen dat je je niet onnodig zorgen maakt.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met me op.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het artikel van de Consumentenbond.

uit huis gezet

Neem contact op