Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hypotheek up-to-date? Waar let je op?

Wanneer ik je vraag of jouw hypotheek up-to-date is denk je vast als eerste aan de hoogte van de rente die je betaalt. Maar je kunt veel meer onderdelen van jouw hypotheek beoordelen. Een overzicht. 

We weten allemaal dat we, door met enige regelmaat onderhoud aan onze auto te laten uitvoeren, voorkomen dat we op het moment dat het net even niet uitkomt stilstaan of dat we geconfronteerd worden met reparaties die veel duurder zijn dan de kosten van het onderhoud. Wat geldt voor jouw auto, geldt ook voor jouw hypotheek.

 Jouw hypotheek is het waard om periodiek te laten bekijken

Jouw hypotheek is niet alleen maar een lening waarvoor je een bepaalde rente betaalt. De hypotheek is in werkelijkheid een complexe set van afspraken waarmee getracht wordt op langere termijn te borgen dat je de lasten van jouw woning kunt blijven betalen, ook wanneer de wereld om je heen verandert.

Het is daarom raadzaam om met enige regelmaat samen met ons de tijd te nemen om te controleren of jouw hypotheek nog wel optimaal aansluit bij de huidige situatie en de verwachtingen die we nu voor de komende jaren hebben. Oftewel: is jouw hypotheek up-to-date?

Om je een indruk te geven van de onderwerpen die tijdens zo een “hypotheek-onderhoudsbeurt” aan de orde komen, noem ik een aantal van de belangrijkste zaken waar ik dan op let.

Schadeverzekeringen Is de verzekerde som van jouw woning nog wel correct? Voldoen de verzekeringsvoorwaarden aan deze tijd? Is de premie voldoende concurrerend?
Vermogensopbouw Op enig moment moet de lening worden afgelost. Is duidelijk hoe dit te zijner tijd gaat plaatsvinden. Wanneer je spaart of belegt om deze aflossing te kunnen doen, ontwikkelt de vermogensopbouw zich dan zodanig dat op tijd het vermogen zo is gegroeid dat de lening ook echt kan worden afgelost?
Levensverzekering Mogelijk was het bij het afsluiten van de hypotheek verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Geldt deze verplichting nog steeds? Is handhaving van deze verzekering wenselijk? Kan dezelfde dekking voor een (veel) lagere premie gehandhaafd blijven?
Pensioenleeftijd Mogelijk dat je bij het afsluiten van de hypotheek bent uitgegaan van een ingangsdatum van de AOW op 65 jaar. Wanneer deze ingangsdatum later is, welk gevolg heeft dit voor de betaalbaarheid van jouw hypotheek?
Huidige rente Is de rente die je nu voor jouw hypotheek betaalt correct of is het voordeliger om de hypotheek over te sluiten?
Rentevast periode Voor welke periode heb je jouw huidige rente vastgelegd? Wanneer is het moment dat je over een nieuwe periode moet beslissen? Is het zinvol dit moment te vervroegen?
Renteopslagen Weet je of jouw bank rekent met renteopslagen? Kan het zijn dat wanneer de waarde van de woning is gestegen je recht hebt op een korting van de rente mits je deze bij de bank zelf aanvraagt?
Duurzaamheid Kun je jouw woonlasten verlagen door nu, met fiscaal voordeel en subsidies, jouw hypotheek iets te verhogen door jouw woning duurzamer te maken?
Levenssituatie Heb je nog dezelfde wensen als toen je de hypotheek afsloot? Is jouw werk- en gezinssituatie nog dezelfde? Zo niet is het dan verstandig om jouw hypotheek aan de nieuwe situatie aan te passen?

Is jouw hypotheek up-to-date? Maak een afspraak ter controle

De lijst hierboven is niet uitputtend. De “controlepunten” verschillen per type hypotheek en per type relatie, maar in veel gevallen kan ik je verbeteringen voorstellen. Benieuwd? Bel of mail mij dan. Ik vertel je graag uitgebreider over hoe ik jouw bestaande hypotheek tegen het licht kan houden!

Hypotheek up-to-date

Neem contact op