Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hypotheek na pensioen. Hoe is dat bij jou geregeld?

Wanneer je een hypothecair krediet afsluit, spreek je met de bank de termijn af waarbinnen deze lening moet zijn afbetaald. 

Bij veel van de mensen die op dit moment een hypotheek hebben, zal de datum waarop ze met pensioen gaan eerder ingaan dan het moment waarop de lening is afgelost. Hypotheek na pensioen. Hoe is dat bij jou geregeld? Daar ga ik in deze blog op in. 

Bij 80% komt het pensioen eerder dan het einde van de looptijd van de hypotheek

Het totaalbedrag dat op dit moment uitstaat aan hypotheekleningen bedraagt ongeveer 520 miljard euro. Circa de helft daarvan, 260 miljard euro, bestaat uit leningen waarbij de klant en de bank hebben afgesproken dat de schuld op het eind van de looptijd in één keer wordt terugbetaald.

Bij 80% van de consumenten met een hypotheekschuld valt de datum waarop deze schuld moet worden afgelost na het moment waarop zij met pensioen zijn gegaan. Bij 70% is deze datum zelfs 10 jaar of langer na de ingangsdatum van het pensioen.

Hypotheekschuld na ingang pensioen. Is dat erg?

Is het erg om nog een hypotheekschuld te hebben op het moment dat je met pensioen gaat?

Dit is een vraag die ik niet zomaar met ja of nee beantwoord:

  • Na pensionering daalt bij veel mensen het inkomen. Blijven de kosten van de hypotheek gelijk dan vraagt de hypotheek een groter deel van het beschikbare inkomen.
  • De rente die voor de hypotheekschuld wordt betaald mag fiscaal op het belastbaar inkomen in mindering worden gebracht. De belasting betaalt dus een stukje mee aan  jouw hypotheeklast. Maar dit geldt voor maximaal 30 jaar. Heb je meer dan 30 jaar een hypotheekschuld dan kan dit dus betekenen dat je de rente niet meer op jouw belastbaar inkomen in mindering mag brengen. Ook zal dit betekenen dat het inkomen dat je overhoudt om “leuke dingen mee te doen” kleiner wordt.
  • Indien je in het verleden hebt gekozen voor een afspraak waarbij je de hypotheekschuld in één keer op het eind van de looptijd aflost, is het de vraag of je hiertoe inderdaad in staat bent. Misschien heb je in de loop der tijd geld gespaard. Is dit bedrag op het eind van de looptijd van de hypotheek voldoende om de schuld af te lossen? Het kan ook zijn dat je vermogen opbouwt door te beleggen. De koersen van beleggingen kunnen sterk schommelen. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer op het moment dat je de lening moet aflossen de koersen van jouw aandelen sterk zijn gedaald als gevolg van bijvoorbeeld een economische crisis.

Jouw hypotheek na pensioen. Zullen we er samen eens naar kijken?

Is jouw hypotheekschuld nog niet afgelost op het moment dat je verwacht met pensioen te gaan? Dan is het verstandig om hier eens samen met mij naar te kijken. Het is heel goed mogelijk dat je de hypotheeklasten ook na jouw pensioen prima kunt betalen. Dat geeft na ons gesprek mogelijk rust. Maar misschien komen we samen ook tot het inzicht dat er in de toekomst spanning gaat ontstaan tussen wat je móet en wat je kúnt betalen. Hoe eerder we dit signaleren hoe beter de oplossingen kunnen zijn om dit probleem beheersbaar te maken. Ik ben er om jouw belangen op financieel gebied te behartigen, ook die van de toekomst.

Wil je meer weten over de betaalbaarheid van jouw hypotheek na ingang van jouw pensioen, neem dan contact met mij op. Ik neem graag alle tijd voor je!

Hypotheek na pensioen-Advies met M.I.N.T.

Neem contact op