Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hypotheek doorlichten? Ik bekijk jouw hypotheek tot in detail.

Wel een APK voor de auto maar niet voor de hypotheek? En laat je jouw hypotheek doorlichten? Ik vertel je graag waarom het verstandig is dit te (laten) doen.

Gedurende de looptijd van een hypotheek (meestal 30 jaar) kunnen er veranderingen optreden. Veranderingen in bijvoorbeeld de (fiscale-) wetgeving kunnen soms aanleiding zijn eens te onderzoeken of rondom jouw hypotheek aantrekkelijke verbeteringen mogelijk zijn. Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden van “verbeterpunten” die ik in de praktijk regelmatig tegenkom dus laat je hypotheek doorlichten!

Wel een APK voor de auto maar niet voor jouw hypotheek?

Wat wij bij een auto heel normaal vinden, een regelmatige controle, vinden veel mensen niet zo vanzelfsprekend bij een hypotheek. Ten onrechte! Ik geef je een aantal voorbeelden waarom dit “onderhoud” aan jouw hypotheek voor jou toch interessant kan zijn.

De waarde van jouw woning is gestegen

De media berichten er veelvuldig over: De waarde van woningen blijft maar stijgen. Heb je een eigen woning dan profiteer je daar (op papier) ook van mee. Waarschijnlijk zie je een deel van die waardestijging terug in de WOZ-beschikking die je onlangs hebt ontvangen of binnenkort ontvangt. Het is dan interessant om te kijken of je op dit moment een hypotheek hebt waarbij de bank bereid is de rente die je over jouw lening betaalt, iets te laten dalen omdat door de stijging van de waarde van de woning het risico voor de bank kleiner is geworden.

Voordelig lenen voor verduurzamen van de woning

Misschien wil je jouw woning verduurzamen. Naast een bijdrage aan het klimaat kunnen bepaalde maatregelen het leefcomfort en de waarde van de woning verhogen. Mogelijk dat zelfs de totale woonlasten door bepaalde maatregelen op het gebied van duurzaamheid kunnen dalen. Er zijn verschillende banken die maatregelen om te verduurzamen tegen gunstige voorwaarden willen financieren. Ook zijn er soms subsidieregelingen of mogelijkheden voor restitutie van BTW.

Rente is laag. Oversluiten kan veel voordeel opleveren

De rente voor nieuwe leningen is op dit moment laag. Heb je een lening waarvoor je een hogere rente betaalt, dan is het verstandig om te onderzoeken of het oversluiten van de bestaande lening naar een nieuwe lening je financieel voordeel oplevert. Dat vereist enig rekenwerk. Naast direct financieel voordeel kan een extra voordeel zijn dat je voor een heel lange tijd (bijvoorbeeld 20 of 30 jaar) de rente kunt vastzetten op het huidige lage niveau. Dat geeft je voor een heel lange tijd de zekerheid dat je lage woonlasten zult hebben.

Negatieve rente betalen of aflossen op jouw hypotheek

Steeds meer banken gaan ertoe over om vanaf een bepaald niveau over spaargeld een negatieve rente te rekenen. In plaats dat je rente krijgt moet je over spaargeld een vergoeding van bijvoorbeeld 0,5% betalen. Op dit moment liggen de grenzen waarbij banken deze negatieve rente rekenen nog op een relatief hoog niveau. Maar de verwachting is dat dit in de komende maanden zal dalen. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld bij een spaarsaldo van meer dan €100.000,– al over het meerdere een rente moet betalen in plaats van te ontvangen. Beschik je over veel spaargeld en heb je ook een hypothecaire lening dan is te overwegen om een deel van de hypotheeklening vervroegd af te lossen. Of dit verstandig is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst.

Hypotheek doorlichten? Ik loop hem graag door met jou

Ik heb je enkele voorbeelden gegeven waarnaar ik bij een periodieke controle van een hypotheek kijk. Wil je dat ik ook jouw hypotheek doorneem op de belangrijkste controlepunten? Neem dan contact op met me op. Ik maak dan graag een afspraak met je.

Hypotheek doorlichten

Neem contact op