Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hogere hypotheekrente?

De Europese Centrale Bank heeft begin februari de rente met 0,5% verhoogd. Wat betekent dit voor de hypotheekrente?

De Europese Centrale Bank heeft opnieuw de rente met 0,5% verhoogd. Aangegeven is dat rekening moet worden gehouden met verdere verhogingen. In de praktijk leiden dit soort verhogingen ook tot hogere rentes voor hypotheken.  

Ongekend snelle stijging rente

In de afgelopen jaren is de rente lange tijd historisch laag geweest. In de afgelopen maanden is de rente ongekend snel gestegen. Wanneer wij luisteren naar de uitspraken van de Europese Centrale Bank dan moeten wij er rekening mee houden dat de rente in de komende tijd verder kan gaan stijgen.

Lenen wordt duurder

Een stijgende rente betekent over het algemeen dat het lenen van geld duurder wordt. Daar krijg je mee te maken op het moment dat je nu een nieuwe lening afsluit, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Maar ook woningeigenaren die in het verleden een hypotheek hebben afgesloten en hebben gekozen voor een rentevastperiode die in de komende tijd afloopt, kunnen te maken krijgen met een veel hogere hypotheekrente dan zij gewend waren te betalen. De woonlasten kunnen daardoor fors stijgen. Dit naast de energielasten die in het afgelopen jaar ook al fors zijn gestegen.

Hogere hypotheekrente kan leiden tot daling van de prijzen van woningen

Een rentestijging betekent in het algemeen dat de kosten van een hypothecaire geldlening voor de financiering van een nieuwe woning stijgen. Deze hogere kosten kunnen er weer toe leiden dat er minder mensen financieel in staat zijn deze lasten nog te betalen. Minder kopers kan dan weer tot gevolg hebben dat de prijzen van woningen gaan dalen. Op dit moment is er duidelijk sprake van een daling van de huizenprijzen. Tegelijkertijd wordt de daling van de huizenprijzen geremd door het feit dat de vraag naar woonruimte vele malen groter is dan het aanbod.

In de meest ongunstige situatie worden bestaande huiseigenaren geconfronteerd met een sterke stijging van de energielasten en veel hogere rentelasten wanneer net in deze periode de “oude” rentevastperiode afloopt. En de waarde van de woning daalt.

Bij dreigende betalingsproblemendoor hogere hypotheekrente niet wegkijken, maar neem contact op!

Wanneer je te maken krijgt met (dreigende) betalingsproblemen onderneem dan actie. Doe je niets dan worden de schulden alleen maar groter en steeds moeilijker op te lossen. Ik wil er ook zijn wanneer het bij jou even tegenzit. Samen met jou kijk ik of wij toch tot oplossingen kunnen komen. Banken zijn, mits klanten eerlijk zijn over hun financiële problemen, vaak bereid mee te denken. Bijvoorbeeld door tijdelijk een pauze toe te staan in het aflossen van de lening, waarmee jouw maandlasten dan tijdelijk lager zijn.

In dit soort situaties is het belangrijk dat je de juiste informatie bij het juiste “loket” aan de bank voorlegt. Ik help je daar graag bij. Dus aarzel niet om op tijd met mij in gesprek te gaan.

hogere hypotheekrente

Neem contact op