Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Hoe ga je jouw hypotheek aflossen?

Bijna alle banken benaderen hun relaties met de vraag: Hoe ga je jouw hypotheek aflossen? In deze blog leg ik je de achtergrond van deze vraag uit en geef ik suggesties om deze vraag goed te kunnen beantwoorden.

Twee soorten hypotheken

Bijna iedereen die een woning koopt, sluit hiervoor bij een bank een hypotheek af.  Er zijn veel banken en ook veel verschillende hypotheken. Toch kunnen deze verschillende hypotheken in twee soorten worden verdeeld.

Hypotheek waarbij je aflost

Bij de ene soort van hypotheken betaal je elke maand rente over het geleende bedrag. Daarnaast los je ook elke maand een deel van de schuld af. Vaak wordt het bedrag van de maandelijkse aflossing zo gekozen dat na 30 jaar de schuld via de maandelijkse aflossingen helemaal is afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij de tweede soort van hypotheken betaal je elke maand rente maar doe je geen aflossing op de schuld. Dit wordt een aflossingsvrije hypotheek genoemd. Bij deze hypotheekvorm kies je ervoor om de volledige hypotheekschuld op het eind van de leningsperiode in een keer af te lossen. Een voordeel van deze hypotheekvorm is dat je over de gehele looptijd van de hypotheek fiscaal maximaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

 

Vaak moet je wel aflossen

Elke hypotheekschuld moet meestal op een moment worden afgelost. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan is dit aan het einde van de leningsperiode. Heb je een hypotheek waarbij je maandelijks aflost? Dan kan het zijn dat je aan het einde van de leningsperiode nog een (kleine) restschuld hebt. Ook die zul je op dat moment moeten aflossen. Dit geld moet er uiteraard wel zijn. Veel huiseigenaren hebben naast hun hypotheek een levensverzekering afgesloten. Hiervoor betalen zij dan maandelijks een premie. De verzekering keert bij voortijdig overlijden een kapitaal uit waarmee de hypothecaire lening door de nabestaanden geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost. Is er geen sprake van vroegtijdig overlijden dan keert de verzekering op de einddatum van de hypotheek een kapitaal uit waarmee de lening kan worden afgelost. Een dergelijke verzekering is dus ook een middel om te sparen om de lening af te lossen.

 

Banken hebben zorgen

Banken hebben zorgen over de aflosvrije hypotheek. De meeste huiseigenaren bouwen op de één of andere manier wel vermogen op om hun hypotheekschuld af te lossen. Maar niet iedereen doet dat. Onderzoeken wijzen uit dat minimaal 100.000 huiseigenaren in het geheel geen voorzieningen treffen om in de toekomst hun hypotheekschuld te kunnen aflossen. Het probleem voor de banken is dat zij niet weten welke consumenten met een hypotheek wel of niet vermogen opbouwen om de hypotheeklening te zijner tijd af te lossen.

Om deze reden zijn Nederlandse banken een uitgebreide campagne gestart. Hiervoor benaderen zij elke klant met een hypotheek, waarbij de aflossing van de lening pas op het eind van de looptijd plaatsvindt.

 

Weet je het antwoord op de volgende vragen?

Heb je een woning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten? Dan is het belangrijk dat je de volgende vragen kunt beantwoorden:

Los je gedurende de looptijd van het krediet de schuld volledig af?
– Zo ja: dan hoef je je hierover geen financiële zorgen te maken.

– Zo nee: Bouw je op dit moment vermogen op om de hypotheekschuld op het eind van de looptijd af te lossen?

– Zo ja: weet je zeker dat het vermogen dat je opbouwt voldoende is om de volledige schuld af te lossen?

– Zo nee: is de situatie je duidelijk indien je op het eind van de looptijd van de hypotheek de schuld niet (volledig) kunt aflossen?

Als je op het eind van de looptijd van de hypotheek deze niet volledig kunt aflossen, heb je dan wel voldoende (pensioen)inkomen om de rente over een nieuwe lening te kunnen blijven betalen? Ook als je niet langer fiscaal voordeel geniet over betaalde hypotheekrente?
Ik ben je graag van dienst

Staan hierboven één of meer vragen waarop je het antwoord niet zeker weet? Aarzel dan niet en bel of mail ons voor een afspraak. Samen vinden wij het antwoord op deze vragen! Daarmee kom je in de toekomst niet voor onplezierige verrassingen te staan.

Kortom

Rond het aflossen van jouw hypotheek is het nodige te bespreken om te bepalen welk scenario het meest aansluit bij uw wensen en uw situatie. Advies met M.I.N.T. is onafhankelijk van banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze onafhankelijkheid stelt mij in staat jou die adviezen te geven die het best bij jou passen.  Ik ben je graag van dienst.

 

jouw hypotheek aflossen

Neem contact op