Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Heb jij aandacht voor je digitale nalatenschap?

Zakelijke informatie, dierbare foto’s met mooie herinneringen, financiële overzichten: wij slaan dit steeds vaker digitaal op.

Onze digitale gegevens beschermen wij goed met één of meerdere wachtwoorden. Deze beveiliging van onze data kan wel tot veel extra verdriet en zorg leiden bij een onverwacht overlijden.

Geen toegang tot digitale bestanden

Aanbieders van opslagruimte in ‘de Cloud’ bouwen voortdurend aan beveiliging om ervoor te zorgen dat alleen jij met een wachtwoord toegang hebt tot jouw data. Gevolg is dat wanneer iemand (onverwacht) overlijdt de nabestaanden geen toegang kunnen krijgen tot digitale bestanden. Dit leidt vaak tot ingewikkelde procedures om uiteindelijk toegang tot deze data te krijgen, wat veel extra verdriet en zorgen kan opleveren.

Wachtwoordmanager

Er bestaan diensten waar je op een plek al jouw wachtwoorden en andere toegangscodes kunt opslaan. Deze diensten staan bekend onder de term “wachtwoordmanagers”. Het voordeel is dat je vaak maar één toegangscode hoeft te onthouden om via deze wachtwoordmanager toegang te krijgen tot alle andere toegangscodes die je hebt aangemaakt. Heb je een veilige plek om deze centrale code ergens neer te leggen (bankkluisje) of aan iemand te geven dan kan je daarmee waarschijnlijk voorkomen dat na jouw overlijden de nabestaanden veel moeite moeten doen om jouw digitale bestanden te openen.

Digitale nalatenschap: Maak een digitaal testament

Een alternatief is dat je via een notaris een sociaal media testament regelt. In zo’n testament geef je aan wat je graag wilt dat er met jouw online bezittingen gebeurt en geef je de nabestaanden een handleiding over hoe ze dat moeten doen. Heb je op bepaalde digitale platforms informatie opgeslagen waarvan je niet wilt dat alle nabestaanden daar kennis van kunnen nemen dan kun je dit ook regelen.  Je kunt iemand benoemen die belast wordt met de afwikkeling van het digitale gedeelte van jouw nalatenschap. Bijvoorbeeld door aan te geven wat moet worden verwijderd, wat bewaard moet worden, en wat aan familie/vrienden moet worden gegeven.

Denk tijdig na over je digitale nalatenschap

Met de groei van onze digitale archieven is het verstandig om enerzijds deze zo goed mogelijk te beveiligen, maar anderzijds er wel voor te zorgen dat bij calamiteiten naasten bij belangrijke informatie kunnen die op dat moment noodzakelijk of wenselijk is.

Er zijn diverse mogelijkheden om dit te regelen. Mijn advies: denk er tijdig over na welke optie voor jou het beste is en regel dit dan.

digitale nalatenschap

Neem contact op