Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Wat een bucketlist en financieel advies met elkaar gemeen hebben

Hoe zou het zijn als jij je dromen kunt waarmaken? Heb jij een bucketlist? En welke rol speelt financieel advies hierin?

De Film

Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben dit idee enorm populair gemaakt met hun gelijknamige film in 2007. ‘The Bucket List’ vertelt het verhaal van twee mannen met compleet verschillende achtergronden. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Beiden zijn terminaal ziek en emotioneel zoekende. Edward, gespeeld door Jack Nicholson, is extreem rijk, maar erg eenzaam. Carter, Morgan Freeman’s karakter, heeft een liefhebbende familie en een sterk geloof, maar voelt zich vervreemd van zichzelf. Samen besluiten ze alle dingen te doen waar ze ooit van gedroomd hebben, voordat ze “de pijp aan Maarten geven”. Ofwel de Engelse uitdrukking “to kick the bucket”, waar de bucketlist zijn bestaansrecht aan ontleent.

De verhaallijn is gebaseerd op een bekend concept, ‘Carpe diem’. Deze Latijnse uitdrukking vertelt ons dat we de dag moeten plukken. Het doel van de film is om bewust te zijn van het feit dat het leven eindig is en we daarom het beste van onze tijd moeten maken. Als je de film nog niet gezien hebt kan ik je hem zeker aanraden!

 

Een bucketlist helpt jou  je dromen waar te maken

De bucketlist kietelt jouw fantasie en helpt dromen waar te maken. Echter, maar weinig mensen nemen de tijd om te bepalen wat op hun lijst staat.

Om zoveel mogelijk uit het leven te halen is het plannen van financiële onafhankelijkheid, bijvoorbeeld uw pensioen, van belang. Plannen voor jouw pensionering is een andere mind-set dan wachten op jouw pensionering. Ik moedig het eerste aan. Binnen AdviesMetMint is dit een onderdeel van mijn motto. Ik geloof dat iedereen zoveel mogelijk moet genieten van het leven. Mijn financiële planning helpt je te begrijpen wat je belangrijk vindt in het leven en waaróm dat zo is.

Dat brengt mij terug bij de ‘bucket’ (NL: emmer). De bucket staat voor de pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu én na jouw pensionering. Mijn financiële planning start met het bepalen van jouw bucket. Een mengelmoes van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes kan het lastig maken een goed beeld te krijgen van jouw vermogen. Tijdens mijn inventarisatiegesprek, help ik je inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Mijn proces helpt om gestructureerd in kaart te brengen wat je verdient, hoe je belegt, spaart en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

Het denken vanuit de bucket creëert drie scenario’s. Ten eerste kan de bucket leegraken, omdat je niet voldoende gepland hebt voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze juist meer uit, omdat men meer tijd heeft om dingen te ondernemen. Het kan zijn dat jouw spaargeld weglekt door uitbundige uitgaven. Misschien beleg je in fondsen met te hoge kosten of heb je polissen die niet rendabel zijn. Als jouw emmer te leeg is, dan kun je jouw bucketlist niet afwerken. Dus geen safari over de Serengeti en die mooie Porsche blijft beslist in de showroom staan.

Maar wat nu als de bucket overloopt? Je zult vast denken dat dit de beste uitkomst is. Je hebt efficiënt gespaard en bent bewust bezig geweest met jouw pensionering. Je hebt meer dan genoeg voor de jaren die voor je liggen. Je voelt je gerustgesteld door deze situatie. Tegen welke kosten heb je dit echter gedaan? Een overlopende emmer betekent dat je geld hebt vastgehouden, terwijl het jouw leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl je het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en jouw ambities na te jagen.

Het laatste scenario is het beste voor jou; je hebt precies genoeg geld in jouw emmer. Deze loopt niet over en raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat je de vrijheid hebt om te genieten van het leven vóór jouw pensioen, maar ook van de tijd die daarna komt.

Financieel advies maar dan op een andere manier

Als planner is het mijn rol jou te helpen jouw emmer precies te vullen. Jouw wensen staan hierbij voorop, zodat je volop van jouw leven kunt genieten.

Met name het onderdeel ‘lifestyle’ is belangrijk. Voor mij is een goede planning van jouw financiële situatie niet slechts het voorbereiden voor later, maar het moet zorgen dat je de vrijheid krijgt om nú te leven.  Ik gebruik een benadering, waarbij de nadruk ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. Ik help je te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Een schrijnende scène in de film speelt tijdens de zonsondergang op de top van een piramide. Carter vertelt Edward over een oud Egyptisch geloof waarbij zielen twee vragen worden gesteld aan de hemelpoort: “heeft u plezier gevonden in het leven?” en “heeft uw leven plezier gebracht bij anderen?” Als we al onze beslissingen zouden nemen met deze vragen in gedachten, dan zou werk-privé-balans wellicht op de juiste manier afgewogen zijn.

Als je hulp wilt bij de voorbereiding op jouw pensioen of met elk ander aspect van jouw financiële lifestyle planning, bel mij en ik help je verder met mijn financieel advies! Bel me op: 06-24 67 43 32, e-mail mij op maaike@adviesmetmint.nl of vul het contactformulier in.

Zelf een bucketlist maken? Een idee nodig? Lees er hier meer over: iBucketlist

financieel advies

Neem contact op