Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Jouw woning heeft al een energielabel. Maar is dit het juiste?

Wanneer je ooit jouw woning wilt verkopen dan moet deze voorzien zijn van een “energie-label.” Op dit moment heeft jouw woning een “voorlopig” energielabel. Nieuwsgierig? Je kunt binnen enkele seconden zien wat jouw voorlopige label is.

Voorlopig label

Begin 2015 hebben vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een “voorlopig energielabel” ontvangen. Via dit label geeft de overheid aan hoe energiezuinig zij denkt dat jouw woning op dit moment is. De overheid weet dat niet echt precies maar baseert zich op onder meer het bouwjaar. Wil je weten hoe de overheid jouw woning op dit moment qua energiezuinigheid inschat?

Op de volgende website kun je dit bekijken: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel

Bij verkoop definitief label

Wanneer je de woning gaat verkopen, ben je verplicht om op dat moment een definitief energielabel te laten maken. Verkoop je de woning zonder definitief energielabel dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 405,-. Het aanvragen van zo’n definitief energielabel kan digitaal. Je geeft de actuele gegevens van jouw woning door. Vervolgens kun je een deskundige selecteren . Deze deskundighe controleert of de door jou vermelde gegevens juist zijn waarna het definitieve energielabel wordt verstrekt.

Bepalende factoren

Welk label jouw woning krijgt, wordt bepaald door de volgende factoren:

·       Bouwjaar van de woning;
·       Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning);
·       Soort glas;
·       Gevelisolatie;
·       Dakisolatie;
·       Vloerisolatie;
·       Soort verwarming;
·       Soort warmwatervoorziening;
·       Ventilatiesysteem;
·       Zonnepanelen en zonneboiler.

Kosten definitief energielabel

Het aanvragen van een definitief label zelf kost geen geld. De deskundige die moet controleren of je de juiste gegevens over jouw woning hebt vermeld, kost wel geld. Deze deskundige kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn.

Al deze specialisten zijn vrij in de kosten die zij rekenen. De prijzen voor deze dienstverlening lopen sterk uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro per energielabel. Wellicht gaat dit in de komende tijd veranderen. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren heeft eind juni aan de Tweede Kamer laten weten de eisen voor het vaststellen van het label te willen verzwaren. Het kan ertoe leiden dat de kosten in de toekomst hoger worden. De Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat de bedragen tussen de € 190 en € 300,- kunnen uitkomen. Maar zover is het dus nu nog niet. Je kunt wel alvast een label aanvragen. Mochten de kosten omhoog gaan dan heb je het energielabel al binnen. Een label is vooralsnog 10 jaar geldig.

Ben je op enig moment op zoek naar zo een deskundige dan kun je altijd contact met mij opnemen. Ik zal je dan de gegevens sturen van een of meer adviseurs waar klanten van mijn adviespraktijk eerder goede ervaringen mee hebben opgedaan en die deze werkzaamheden voor een billijke prijs uitvoeren.

Meer informatie

Wil je meer weten over het energielabel dan mag je altijd hierover contact met mij opnemen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hierover uitgebreidere informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/energielabel-woning

Energielabel-Advies-met-M.I.N.T

Neem contact op