Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Banken gaan jouw betaalgegevens echt niet verkopen

In de loop van volgend jaar worden in Nederland nieuwe regels van kracht die betrekking hebben op de informatie van jouw betaalgegevens bij de bank. Hierover bestaan de nodige misverstanden met ronkende koppen in de media als “chaos dreigt”.  Ik leg graag uit wat de achtergrond van deze berichten is.

Vanuit Europese wetgeving wordt ook in Nederland de Payment Service Directive 2 van kracht. Deze nieuwe regels zijn bedoeld om de dienstverlening aan consumenten te verbeteren.

Samengevat komen deze nieuwe regels er op neer dat je, als consument, bedrijven en organisaties kunt machtigen om “iets te doen” met de informatie die aanwezig is in jouw bankmutaties.

Belangrijk is dus dat je als consument zélf bepaalt of derden wel of niet toegang kunnen krijgen tot deze mutaties. Banken mogen dit dus niet zelfstandig doen. Je blijft baas over jouw bankrekening.

De vraag is natuurlijk wat dat “iets doen” kan inhouden. De creativiteit van ondernemers is grenzeloos en er zullen allerlei nieuwe diensten ontstaan die we nu nog niet allemaal kunnen bedenken maar we kunnen wel een paar voorbeelden geven van wat mogelijk zou zijn.

  • Misschien heb je meerdere betaalrekeningen. Elke bank geeft je eigen overzichten. Er zullen organisaties komen die je aanbieden om al die mutaties vanuit die verschillende betaalrekeningen in één overzicht te zetten zodat voor jou het overzicht over jouw totale financiën makkelijker wordt.
  • Er zullen organisatie komen die je aanbieden om jouw uitgaven te analyseren en je een signaal te geven wanneer bepaalde producten, waaraan je regelmatig terugkerende uitgaven doet (gas/elektra/benzine etc.), elders goedkoper kunnen worden verkregen.
  • Denkbaar is dat er bedrijven komen die jouw betaalgedrag analyseren waarbij zij, omdat je altijd netjes aan jouw betalingsverplichtingen voldoet, gaan onderhandelen met bedrijven om extra aantrekkelijke aanbiedingen aan je te doen.

 

Belangrijk is dus dat je beseft dat je zelf gaat bepalen wie wel en geen toegang tot jouw betaalgegevens krijgt. Op dit moment wil ik je waarschuwen niet te lichtvaardig deze toestemming te geven. Het zal volstrekt helder moeten zijn wat die organisatie met jouw gegevens gaat doen en met welk doel.  Je moet je goed realiseren dat vanuit jouw betaalgegevens veel privacygevoelige gegevens bij derden bekend worden. Het is verstandig om goed na te denken of je dit wel wilt voordat je komend jaar al te snel toestemming geeft aan derden.

 

Hulp nodig met jouw betaalgegevens?

Als je hulp wilt bij het op orde brengen van jouw betaalgegevens of voor elk ander aspect van jouw financiële planning, bel mij en ik help je verder met mijn advies! Bel me op:

06-24 67 43 32, e-mail mij op maaike@adviesmetmint.nl of vul het contactformulier in.

Vind hier meer achtergrondinformatie over de nieuwe regels en de impact op jouw betaalgegevens of bekijk de uitzending van Radar waar het onderwerp ook aan bod is gekomen.

betaalgegevens

Neem contact op