Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Heb je een aflossingsvrij leningdeel in jouw hypotheek?

Heb je een aflossingsvrij leningdeel in jouw hypotheek?

In de media heb je misschien veel gelezen over zorgen die er bestaan over de grote hoeveelheid mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Heb je ook een aflossingsvrij leningdeel in jouw hypotheek?  Dan kan het verstandig zijn om samen naar jouw financiële situatie te kijken. Ik leg je graag uit waarom.

 

Ook aflossingsvrije hypotheek moet worden terugbetaald

Het begrip ‘aflossingsvrij’ houdt niet meer in dan dat je gedurende de looptijd van de hypotheek geen aflossing betaalt. Je betaalt gedurende de looptijd alleen de hypotheekrente en eventueel premie voor de levensverzekering. Op het eind van de looptijd van de hypotheek, vaak na 30 jaar, moet de hypotheek uiteraard wel worden terugbetaald.

In gesprekken met mijn klanten zie ik vaak dat deze situatie helemaal geen probleem hoeft te geven. Meestal zijn al oplossingen bedacht om de aflossing van deze schuld mogelijk te maken. Maar soms zijn deze oplossingen onvoldoende of hebben klanten andere vragen. Een gesprek met mij kan dan veel verhelderen.
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van situaties en vragen die ik tijdens deze gesprekken regelmatig tegenkom.

  • Veel relaties bouwen bijvoorbeeld via een verzekering of beleggingen vermogen op om de hypotheekschuld af te lossen. Het is dan verstandig om te kijken of de vermogensgroei voldoende is om de schuld af te lossen. Maar ook is het goed om de risico’s af te bouwen die het al opgebouwde vermogen in de laatste jaren voor het einde van de hypotheek kunnen aantasten.
  • Ook wanneer je nu wilt starten met vermogensopbouw kan ik je adviseren. Vaak mag je jaarlijks zonder boete een deel van de hypotheekschuld aflossen. Maar je kunt ook op andere manieren vermogen opbouwen. Wat voor jou het beste is hangt af van jouw wensen en situatie.
  • Het kan zijn dat je onvoldoende vermogen hebt opgebouwd om de hypotheekschuld volledig af te lossen. Het is dan verstandig nu al te kijken of het in jouw situatie mogelijk is een nieuwe lening af te sluiten. Maar het kan zijn dat de rente stijgt voor het moment dat jouw hypotheek eindigt. Hierdoor stijgen jouw maandlasten als je een nieuwe hypotheek sluit. We kunnen nu al samen bekijken hoe je dit eventueel kunt opvangen.

 

Gesprekken met mijn klanten

Het zijn enkele voorbeelden die ik in gesprekken met mijn klanten met een aflossingsvrije hypotheek regelmatig tegenkom.

In een persoonlijk gesprek kijk ik samen naar alle belangrijke punten van jouw hypotheek en jouw persoonlijke situatie en wensen. We bespreken wat je nu kunt doen om extra zekerheid of financieel voordeel te behalen met jouw aflossingsvrije hypotheek.

Neem ook gerust contact met mij op wanneer je jouw hypotheek in het verleden rechtstreeks bij een bank of via een ander advieskantoor hebt afgesloten. In het gesprek met jou bekijk ik welke mogelijkheden er zijn en hoe wij dit gaan inrichten. Je weet dan ook direct met welke kosten je rekening kunt houden. Ik ben je graag van dienst.

Voor meer achtergrondinformatie kun je terecht op de website van de Consumentenbond.

Aflossingsvrije hypotheek

Neem contact op