Woning duurzaam maken?
Ik draag graag mijn steentje bij aan verduurzaming. Aan de woning kunnen we veel doen!
Het duurzaam maken van jouw woning is een verstandig besluit. De maatregelen komen de waarde van jouw woning ten goede en je bespaart kosten die in de komende jaren steeds hoger zullen worden. Maar net zo belangrijk: het is goed voor het milieu. De vraag waar veel van mijn relaties mee kampen is: waar te beginnen.
Mate van vrijblijvendheid wordt minder
De overheid heeft stevige plannen om verdere schade aan het klimaat te beperken. Op allerlei gebieden worden maatregelen afgekondigd die moeten leiden tot meer duurzaamheid. Bijvoorbeeld in de voorschriften die gelden bij het bouwen van een nieuwe woning. Maar ook activiteiten die het klimaat schaden worden steeds vaker verboden of worden zwaar belast met fiscale heffingen. Het investeren in het duurzaam maken van de eigen woning is dan ook verstandig.
Geldverstrekkers en NHG werken mee
Een woning in één keer optimaal duurzaam maken kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Bij veel geldverstrekkers is het inmiddels mogelijk om hiervoor een aanvullende hypothecaire lening af te sluiten. Ook kan vaak over deze specifieke lening een Nationale Hypotheek Garantie worden verkregen.
Aan wat voor soort maatregelen kun je denken?
Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om de duurzaamheid van jouw woning te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan:
• Gebruik van ’keurmerkhout’;
• Ventilatiesystemen met warmteterugwinning;
• Zonneboilers;
• Extra isolatie in spouwmuren en glasoppervlakten;
• Gebruik van warmtepompen waardoor u profiteert van aardwarmte;
• Aanbrengen van ledverlichting;
• Installatie van een hemelwaterinstallatie waarmee regen wordt opgevangen en kan worden gebruikt om de wc te kunnen doorspoelen.
Veel van deze maatregelen vergroten ook nog eens het wooncomfort.
Benut de momenten waarop toch aanpassingen aan jouw woning plaatsvinden
De kosten voor het duurzaam maken van jouw woning zijn het laagst wanneer je deze laat uitvoeren op het moment dat er toch andere aanpassingen in jouw woning plaatsvinden. Mijn advies is dan ook om, wanneer je besluit jouw woning aan de buitenkant te laten schilderen of jouw badkamer te vernieuwen, op dat moment ook te kijken welke aanpassingen kunnen plaatsvinden om jouw woning te verduurzamen. Over een aantal jaren zul je dan tegen relatief beperkte kosten toch een aantal belangrijke aanpassingen kunnen doorvoeren.
Hoe je woning duurzaam maken te financieren?
Het duurzaam maken van jouw woning kost geld. Geld dat je met een aantal jaren terugverdient. Maar toch. Het moet wel eerst betaald worden. Daarbij heb je een aantal keuzes. Bijvoorbeeld:
- Je kunt spaargeld gebruiken. De rente over spaargeld is zeer laag. In veel gevallen zul je een hoger rendement behalen wanneer je dit geld investeert in het duurzaam maken van jouw woning. Nadeel is echter dat spaargeld dan ‘opgesloten’ zit in jouw woning. Je kunt dit geld natuurlijk onverwacht voor iets anders nodig hebben.
- Er zijn ook verschillende subsidies. Vaak gaat het om een beperkte vergoeding van de kosten die je maakt.
- Samenwerken met de buurt. Veel besparing behaal je met maatregelen die je samen met jouw buren of met een hele wijk uitvoert.
- Daarnaast kun je ook een aanvulling op jouw hypotheek nemen. De rente die je over een hypotheek betaalt is over het algemeen een stuk lager dan over een consumptief krediet.
Wil je meer lezen over wat ik voor je kan betekenen kijk dan ook eens op de pagina Hypotheekadvies Duurzaam Verbouwen.