Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  

Samenwonen en financiën

In het filmpje hieronder bespreek ik het onderwerp Samenwonen en financiën samen met Dominique van Explained by Do. Zij interviewde mij in de lente van 2021.

Samenwonen 

 

Wanneer je besluit samen te gaan wonen of je woont al samen is dat op de eerste plaats vooral leuk.  Samen kijk je hoe je de woning wilt inrichten, welke verbouwingen je eventueel wilt uitvoeren om van je huis jullie (T)huis te maken.

 

Wat veel stellen alleen vergeten is ook naar de “zakelijke” financiële kant van het samenwonen te kijken. Hoe zijn jullie financiën geregeld als je gaat samenwonen? Niet leuk maar wel heel belangrijk voor je toekomst. Je hoopt vast samen met je partner de leeftijd van 100 jaar te bereiken. Maar je kent vast ook stellen die toch besluiten hun relatie te beëindigen ondanks dat zij ook altijd dachten samen oud te worden.

 

Als je besluit uit elkaar te gaan is dit een verdrietige beslissing. En dan moet je ook nog samen je financiën gaan afwikkelen. Iets waar je waarschijnlijk helemaal geen zin in hebt. Wellicht ben je het samen niet eens over de financiële afwikkeling omdat jullie de afwikkeling anders voor ogen hebben.

Om dat nu te voorkomen is het handig om juist als je relatie nog goed is afspraken op papier te zetten. Eindigt je relatie dan hebben jullie daar allebei veel profijt van. En word je toch samen 100 dan is dat alleen maar heel fijn en mooi!

 

Samenwonen en financiën

 

Ga je samenwonen of woon je al samen dan is het goed eens naar onderstaande punten te kijken en hierover samen afspraken op papier te zetten.

  • CD van jou CD van mij (Acda en de Munnik): Maak een lijstje wat je al hebt aan bezittingen en wat je inbrengt bij het samenwonen.
  • Koop je samen een huis leg dan vast wie welk bedrag aan eigen spaargeld inbrengt.
  • Sluit een samenlevingscontract af. Daarin leg je vast hoe je de kosten verdeelt en wat je wel of niet als gemeenschappelijke kosten beschouwt.
  • Maak ook afspraken wie wat per maand betaalt en wat dit betekent als je uit elkaar gaat. Heeft de persoon die meer betaalt ook recht op meer overwaarde van de woning als jullie uit elkaar zouden gaan?
  • Krijgen jullie kinderen dan gaat wellicht één van beiden minder werken om voor de kinderen te zorgen. Vaak betekent dit dat ook het inkomen lager is dan de partner die hetzelfde aantal uur blijft werken. Realiseer je dat ook je pensioenopbouw minder wordt. Ben je samenwonend dan krijg je geen pensioen van jouw (ex) partner als je hierover geen afspraken in het samenlevingscontract hebt vastgelegd.
  • Een grote uitgave (vakantie, keuken, auto) wordt door één van beiden betaald. Hoe wordt dit verrekend bij uit elkaar gaan?

Alle antwoorden en invullingen zijn goed. Als jullie het samen maar eens zijn over de afspraken.

Samenwonen Advies met M.I.N.T.
Ik ben ook te vinden op Advieskeuze.nl