[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]In de afgelopen periode is de rente voor nieuwe hypotheken opnieuw gedaald. Daardoor wordt het voor steeds meer mensen met een bestaande hypotheek aantrekkelijk om uit te rekenen of ook zij van deze lage rente kunnen profiteren.
Rente voor hypotheken opnieuw gedaald
De rente voor een hypotheek is in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat het mogelijk werd een lening af te sluiten met een Nationale Hypotheek Garantie waarbij de rente voor 10 jaar gegarandeerd werd voor 1%. De hoogte van rentes kunnen per dag verschillen. Dus op het moment dat je dit artikel leest, kan de rente alweer iets hoger of misschien zelfs nog weer iets lager zijn. Maar één ding zal niet snel veranderen: het is nog niet eerder voorgekomen dat de rente voor hypotheken zo laag is als op dit moment.
Onderzoek of ook jij kunt profiteren van de lage rente
Uiteraard is de lage rente aantrekkelijk voor de mensen die nu voor het eerst een hypotheek gaan afsluiten. Een mogelijk nadeel is wel dat door deze lage rente mensen (veel) meer kunnen lenen dan wanneer de rente hoger is. Deze extra ruimte om te kunnen lenen leidt ertoe dat kopers van woningen bereid zijn een hoger bedrag te bieden waardoor de prijzen van woningen in de meeste gebieden in Nederland nog steeds blijven stijgen.
Ben jij al eigenaar van een woning en heb je in het verleden hiervoor een hypotheek afgesloten, dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of ook jij financieel kunt profiteren van de huidige lage rente.
Vergoeding voor openbreken contract
Indien je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten, dan heb je daarbij ook een keuze gemaakt voor welke periode je de rente wilt “vastzetten”. In het verleden hebben de meeste mensen gekozen voor een periode van 5 of 10 jaar. Op dit moment kiezen de meeste mensen voor periodes van 20 jaar of meer.
Indien je in het verleden met de bank een afspraak hebt gemaakt dat de rente van jouw hypotheek bijvoorbeeld voor 10 jaar vast 4,5% bedraagt en van deze 10 jaar er pas zes zijn verstreken, dan kun je niet zomaar eenzijdig deze rentevast periode aanpassen. De bank heeft juridisch recht op nog vier jaar een vergoeding van 4,5%. Maar misschien wil je nu de zekerheid dat je voor jouw bestaande hypotheek de komende 10 jaar of langer, kunt profiteren van de huidige lage rente.
Op zich is dat wel mogelijk. De bank is bereid je een nieuwe lening te verstrekken waarbij je de rente voor bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar “vast” zet tegen het huidige lage renteniveau. De schade die de bank lijdt als gevolg van het feit dat je vier jaar niet de hogere rente betaalt waar de bank recht op heeft, kan dan worden meegefinancierd of je betaalt deze in één keer af.
Door de rentevast periode van jouw bestaande hypotheek open te breken kun je dus voor de langere termijn zekerheid krijgen dat ook jij blijft profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Daarnaast zul je in bijna alle gevallen ook zien dat per direct jouw maandelijkse hypotheeklasten (veel) lager worden.
Zullen we eens samen gaan rekenen o.b.v. deze lage rente?
Of voor jou financieel voordeel en daarmee rust is te behalen door nu te kiezen voor een nieuwe rentevast periode hangt af van tal van omstandigheden. Wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Samen met jou zet ik de mogelijkheden graag op een rij![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]
Neem contact op
[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]