BKR geregistreerd? Met jou zijn ruim ruim 10 miljoen Nederlanders geregistreerd bij Stichting Bureau Kredietregistratie, BKR. Sinds kort kun je kosteloos opvragen of en zo ja hoe jij bij het BKR geregistreerd bent en hoe je in het systeem staat.
Stichting BKR
De stichting Bureau Kredietregistratie bestaat al meer dan vijftig jaar. Doel van de stichting is een bijdrage te leveren aan het voorkomen dat mensen meer krediet afsluiten dan ze financieel kunnen dragen. In Nederland kampen meer dan 1 miljoen mensen met problematische schulden. Financiële schulden leiden vaak tot psychische, gezins-, en sociale problemen. Om overkreditering te voorkomen is de stichting Bureau Kredietregistratie opgericht. Alle partijen die consumentenkrediet verstrekken zijn verplicht dit te melden bij het BKR. Op deze manier is op één centrale plaats bekend of iemand wel of geen krediet heeft.
Geldverstrekkers zijn verplicht het BKR te raadplegen
Door het BKR wordt het Centraal Krediet Informatiesysteem bijgehouden. Meer dan 10 miljoen Nederlanders staan in dit systeem geregistreerd. Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld hypothecaire en consumptieve leningen maar ook om kredieten bij creditcardmaatschappijen, postorderbedrijven en sinds vorig jaar ook telefoonkredieten. Zo’n krediet bij een telefoon kan ontstaan op het moment dat je een abonnement sluit met een “gratis” telefoon. Natuurlijk is die telefoon niet gratis, maar je betaalt hiervoor via een maandelijkse bijdrage. Wanneer je een geldlening wilt aangaan, zijn geldverstrekkers verplicht het Centraal Krediet Informatiesysteem te raadplegen. Op deze manier ziet de geldverstrekker welke andere leningen je hebt lopen. De geldverstrekker heeft de juridische plicht om zelf een afweging te maken of de aangevraagde lening, gelet op de eventuele andere lopende kredieten, nog verantwoord is.
BKR geregistreerd en jouw betalingsgedrag
De geldverstrekkers die het Centraal Krediet Informatiesysteem raadplegen, zien ook of de consument die in het verleden een krediet heeft afgesloten, correct aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. En precies daar gaat het in de praktijk nogal eens mis. Een consument kan bijvoorbeeld een geschil hebben met de leverancier en daarom (tijdelijk) de betalingen staken. Of er worden door de kredietgever foute gegevens ingevoerd. Het resultaat kan zijn dat je onterecht een “negatieve” registratie krijgt. Met als gevolg dat nieuwe kredietverstrekkers besluiten om je geen krediet te verstrekken. Vooral wanneer je een woning wilt kopen, kan zo’n negatieve registratie funest zijn als je een hypotheek wilt afsluiten. Helemaal vervelend is dit als de registratie onjuist is of gaat over een futiliteit uit het verleden. Regelmatig worden er rechtszaken gevoerd waarbij consumenten eisen dat de opname in het Centraal Krediet Informatiesysteem wordt aangepast.
Gratis inzage als je BKR geregistreerd bent
Op 25 mei jl. is de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking getreden. Op grond van deze Verordening heb je het recht om zonder kosten inzage te krijgen in hoe je in het Centraal Krediet Informatiesysteem geregistreerd staat. Je kunt hiervoor een formulier downloaden via de site van de Stichting. Als je het formulier per post naar de Stichting stuurt, krijg je binnen 28 dagen een overzicht van de over jouw geregistreerde gegevens. Je vindt dit formulier hier:
Overweeg je een krediet af te sluiten?
Dan is mijn advies om tijdig op te vragen hoe je bij het BKR staat geregistreerd. Zie je fouten, dan kost het altijd de nodige tijd om deze fouten recht gezet te krijgen. Door tijdig inzage te vragen voorkom je onnodige vertragingen bij het aanvragen van een krediet. Ik help je graag mocht je een krediet willen afsluiten. Soms is een krediet zelfs voordeliger dan voor een klein bedrag je bestaande hypotheek te verhogen. Daarnaast maak ik als onafhankelijk adviseur een vergelijking van diverse kredietverstrekkers zodat je de voordeligste rente in combinatie met goede voorwaarden krijgt voor jouw krediet. Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.