Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  

Heb je vragen in deze onzekere tijd van het corona-virus over jouw financiële situatie?

onzekere tijd-Advies met M.I.N.T.

Heb je vragen in deze onzekere tijd van het corona-virus over jouw financiële situatie?

Bespreek met mij jouw vragen!

De overheid heeft ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Bijna iedereen heeft te maken met deze gevolgen. Ik merk in mijn omgeving en  bij veel klanten dat de huidige situatie tot veel zorgen en vragen leidt. Juist in deze moeilijke tijden ben ik als jouw adviseur extra gemotiveerd om je van dienst te zijn. In deze blog zet ik voor jou een aantal actuele onderwerpen op een rij.

 

Voor iedereen is dit nieuw

De huidige situatie is voor iedereen nieuw. Dat betekent dat we bij veel vragen niet zomaar kunnen zeggen: “Oh, dit zijn de regels en dit zijn de gevolgen”. Als samenleving moeten we met elkaar steeds weer bekijken wat redelijk en billijk is. Dat geldt ook voor verzekeringsmaatschappijen en banken. Ook de overheid heeft een crisispakket gepresenteerd met maatregelen. Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het ondernemers en mensen met een nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat.

 

Werktijdverkorting en pensioen

In de komende tijd zullen veel werkgevers overgaan tot werktijdverkorting. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Tot voor kort was dat nog 75 procent. Indien de arbeidsovereenkomst zelf gewoon in stand blijft, mag de pensioenopbouw worden voortgezet over het loon dat voorafgaand aan de werktijdverkorting werd genoten. In dat geval leidt werktijdverkorting dus niet tot een lager pensioen.

 

Problemen met betalen maandlasten

Het kan zijn dat je werkzaam in loondienst of als ondernemer opeens een sterke daling hebt van jouw inkomen. Op dat moment kan het een probleem worden om je maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Mijn dringende advies is om in dat geval contact met mij op te nemen. Ik kan namens jou in overleg treden met de betreffende financiële instelling om te kijken of er tijdelijk een betalingsuitstel mogelijk is. Ook zijn er vanuit de overheid veel nieuwe regelingen die juist voor dit soort situaties burgers en bedrijven financieel gaan helpen. Dus overleg tijdig met mij!

 

Wel of geen woning kopen?

Ik zie dat veel klanten die al vergevorderd waren met het kopen van een eigen woning ‘pas op de plaats maken’. Dat begrijp ik. Zeker wanneer een van de partners bijvoorbeeld ZZP’er is of een tijdelijk arbeidscontract heeft. Aan de andere kant: iedereen moet wel wonen. Wat zijn de alternatieven? Sociale huurwoningen zijn er veel te weinig. De wachtlijst om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen is op dit moment gemiddeld 12 jaar. Vrijesectorwoningen zijn ook maar zeer beperkt beschikbaar. De huren daarvan zijn vervolgens vaak weer hoger dan de lasten van een eigen woning. Ik denk dat ook financiële instellingen rekening houden met deze bijzondere omstandigheden bij het beoordelen van aanvragen voor een hypotheek. In ieder geval ga ik die gesprekken wel aan met de instellingen waar ik vaak al vele jaren goede relaties mee heb.

 

Beleggingen zijn gekelderd

Indien je een deel van jouw vermogen in aandelen hebt belegd, zul je zien dat in de afgelopen weken de waarde van jouw vermogen dramatisch is gedaald. Het is zeer verontrustend om dat mee te maken. Maar ook weer niet uniek. Bij beleggingen komt het vaker voor dat er enorme dalingen zijn. Als je belegt met een doel dat wat verder in de tijd ligt, bijvoorbeeld voor jouw pensioen, is de kans heel groot dat in de tussentijd de aandelenmarkten zich herstellen. Ook hier ga ik graag met je over in gesprek wanneer je je grote zorgen maakt.  Mijn advies is in elk geval: doe niets in emotie. Laat je goed voorlichten voordat je wat doet.

Bel of mail mij gerust

Maak je je ongerust over jouw financiële situatie of heb je vragen, bel of mail mij gerust. Omdat de situatie ook voor mij nieuw is zal ik niet op alle vragen direct een antwoord hebben. Maar ik ga wel mijn best doen! Dus aarzel niet. Ik ben er voor jou. Ook in deze bijzondere tijden.

Neem contact op

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Ik ben ook te vinden op Advieskeuze.nl