Je bent er vast niet dagelijks mee bezig, maar de kans is groot dat de waarde van jouw koopwoning hoger is dan op het moment dat je jouw hypotheek afsloot. Wellicht gaat het zelfs om een forse overwaarde.
Recente berekeningen laten zien dat bij ruim 1 op de 3 woningeigenaren de waarde van de woning meer dan €100.000 is dan de resterende hypotheek. Wanneer dat bij jou ook het geval is, is het misschien verstandig om een paar dingen te onderzoeken.
Overwaarde
Ik spreek van “overwaarde” wanneer de actuele marktwaarde van de woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld die op de woning rust. Ruim een derde van de woningen in Nederland heeft een overwaarde. In Amsterdam heeft 13% van de woningen zelfs een overwaarde van meer dan €200.000, -.
Die forse overwaarde komt enerzijds doordat de waarde van de woningen de afgelopen jaren sterk is gestegen. Anderzijds lossen veel huiseigenaren geleidelijk ook een deel van hun hypotheek af.
Zinvol om hypotheekrente te controleren
Indien je een woning bezit waarvan je denkt dat de actuele marktwaarde fors hoger is dan de resterende hypotheekschuld, dan is het zinvol om te controleren of de rente die je voor jouw hypotheek betaalt nog wel correct is.
Het kan namelijk zijn dat in het verleden, toen er geen of veel minder overwaarde was, de bank op de hypotheekrente die je betaalt een extra toeslag heeft gelegd. Dit heeft de bank dan gedaan vanuit de gedachte dat wanneer je niet aan jouw betalingsverplichtingen voldoet, de woning moet worden verkocht en uit de opbrengst die daaruit verkregen wordt de bank misschien het uitgeleende bedrag niet volledig terugkrijgt. Die opslag op de rente is voor de bank een soort extra risicopremie.
Wanneer echter de waarde van de woning sterk is gestegen en de schuld in de loop der jaren minder is geworden, dan wordt het risico van de bank ook veel kleiner of is eigenlijk daarmee helemaal verdwenen. Immers bij verkoop van de woning is de opbrengst altijd voldoende om de schuld die je aan de bank hebt in verband met de financiering van de woning, af te lossen.
Het probleem is nu, dat de ene bank de toeslag automatisch laat vervallen indien men, bijvoorbeeld via de WOZ-tarieven, ziet dat er geen of een lager risico is, terwijl een andere bank die toeslag alleen maar laat vervallen indien je daar uitdrukkelijk zelf om vraagt.
Ruimte voor verduurzaming
Heeft jouw woning overwaarde dan kan het ook aantrekkelijk zijn om te onderzoeken of het zinvol is een deel van die overwaarde te gebruiken om je bestaande hypotheek te verhogen om jouw woning te verduurzamen. Naast het feit dat je daarmee bijdraagt aan het verbeteren van het milieu, zul je ook zien dat de maandelijkse kosten voor energie gaan dalen, de waarde van jouw woning stijgt én, niet onbelangrijk, het comfort in de woning neemt toe. Het op deze wijze gebruiken van een deel van de overwaarde van jouw woning kan een heel verstandige en rendabele beslissing zijn.
Samen kijken naar die forse overwaarde?
Heb je een woning met een overwaarde, dan bied ik je graag aan om samen eens te kijken welke aantrekkelijke opties dit jou biedt om jouw woonlasten verder te verlagen.