Er zijn veel goede redenen om jouw een energiezuinige woning te hebben. Een extra reden kan zijn dat dat door verduurzaming jouw woning ook fors in waarde kan stijgen.
Het verduurzamen van jouw woning leidt niet alleen tot verlaging van de energiekosten, maar ook tot een stijging van de waarde van de woning.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, des te gunstiger is het energielabel. De indeling van energielabels loopt van A t/m G, waarbij A het meest wenselijke label is.
Bij het bepalen van het label wordt gekeken naar de isolatie van de woning, naar de installaties die nodig zijn voor de verwarming, koeling ventilatie en warm waarde. Vervolgens wordt gekeken naar wat dit aan energie vergt per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.
Verplicht bij verkoop van de woning
Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van de woning verplicht een definitief label te verstrekken aan de koper. Ook moet je dit label vermelden in de advertenties waarin je de woning te koop aanbiedt. Het vaststellen van het juiste label dient plaats te vinden door een gecertificeerde energieadviseur. De kosten hiervan zijn voor de verkoper van de woning.
Houd rekening met de mogelijkheid dat er een wachttijd is alvorens een energieadviseur het rapport kan opstellen. Het is dus verstandig dit rapport zo snel mogelijk aan te vragen zodra je weet dat je jouw woning gaat verkopen. Het rapport is 10 jaar geldig vanaf het moment van ontvangst.
Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de verkoopopbrengst
Onderzoek in opdracht van de makelaarsvereniging NVM toont aan dat hoe duurzamer de woning is, hoe hoger de verkoopopbrengst. Optisch vergelijkbare woningen leiden tot verschillende opbrengsten afhankelijk van het energielabel. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek:
%-stijging woningwaarde voor alle woningen in Nederland. Voor een woning met label C wordt gemiddeld 7,9% meer betaald dan voor een vergelijkbare woning met label G. Bron: brainbay
Een woning met label C brengt dus gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label. Met de huidige gemiddelde woningprijs gaat het dan al snel om ruim 30.000 euro. Een investering in verduurzaming is hiermee dus een investering in de waarde van een woning.
Naast stijging waarde woning ook besparing energielasten
Het verduurzamen van jouw woning leidt niet alleen tot een stijging van de waarde van de woning, maar ook tot verlaging van de energiekosten. Met een verbetering van label G naar label C gaat het gemiddelde gasverbruik omlaag van 1.365 m3 naar 1.070 m33, een besparing van 21%.
Energiezuinig maken van je woning. Van kleine maatregelen tot grotere, je moet ergens beginnen… Een paar voorbeelden van eenvoudige tot wat ingrijpendere aanpassingen.
Er is een groot maatschappelijk belang om de woningen in Nederland snel te verduurzamen. Mede tegen deze achtergrond maken banken het op dit moment mogelijk om snel en tegen beperkte kosten een bedrag extra te lenen bovenop de bestaande hypotheek om de verduurzaming van de woning te financieren. Daarnaast zijn er tal van subsidiemogelijkheden.
Ook al komen er maatregelen vanuit de overheid om de gevolgen van stijgende energieprijzen te dempen, toch zal vrijwel iedereen een groter deel van zijn inkomen kwijt zijn aan gas en elektriciteit dan vorig jaar. Je kunt proberen de kosten van energie te drukken door je woning te verduurzamen.
Begin met de eenvoudig te nemen maatregelen voor een energiezuinige woning
Er zijn allerlei maatregelen die je kan nemen om het energieverbruik in jouw woning te beperken. Sommige kosten niets, bijvoorbeeld de thermostaat van de radiator lager zetten in ongebruikte ruimtes. Andere maatregelen vragen een relatief kleine investering zoals een tochtstrip voor de brievenbusopening in de voordeur. Tot slot zijn er ook aanpassingen die een behoorlijke investering vragen. Die investering zal je over het algemeen wel binnen een paar jaar terugverdienen, maar je zal toch goed moeten kijken hoe je deze kosten gaat financieren. Is dat eenmaal duidelijk, dan zal je waarschijnlijk nog een bedrijf moeten vinden dat deze aanpassingen kan uitvoeren. Over het algemeen hebben installatiebedrijven het druk en is de wachtlijst lang.
Het is daarom waarschijnlijk verstandiger om vast te beginnen met de eenvoudig zelf uit te voeren maatregelen en te starten met het goed nadenken welke grotere aanpassingen je op termijn wil doen en hoe deze te financieren.
Nuttige sites om je te oriënteren ivm een energiezuinige woning
Er zijn een aantal goede websites waarop je praktische informatie kan vinden over energiebesparende maatregelen. Een aantal sites geven ook duidelijke informatie voor welke maatregelen subsidie beschikbaar is en hoe je deze kan aanvragen. Je kunt ze hier bekijken.
- https://www.verbeterjehuis.nl/
- https://www.verbeterjehuis.nl/stel-je-vraag-aan-je-energieloket/
- https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/
- https://www.verbeterjehuis.nl/wizard/
- https://www.warmtefonds.nl/particulieren
Wil je eens weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn om jouw woning te verduurzamen en hoe je dit passend kan financieren? Neem dan contact met me op. Ik vertel je hierover graag meer.