Bel: 076-2066028 | Mail: maaike@adviesmetmint.nl

Een cv-ketel of warmtepomp?

Je gaat een woning kopen. In het rapport van de bouwkundige keuring staat dat de cv-ketel nog tussen de 5 en 7 jaar mee kan. Gaan er dan belletjes bij jou rinkelen? Oftewel: Wordt het een cv-ketel of warmtepomp? Of misschien heb je een oude cv-ketel die eigenlijk aan vervangen toe is? Ga je dan nog een gewone cv-ketel aanschaffen?

cv-ketels in woningen

In de meeste woningen zit een cv-ketel om de woning te verwarmen en de woning van warm water te voorzien. De levensduur van een cv-ketel ligt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar. In het kader van de klimaatdoelstellingen en om consumenten te helpen bij het verlagen van het gasgebruik en de kosten van energie heeft de overheid maatregelen getroffen die gevolgen hebben voor mensen die hun cv-ketel vanaf 2026 gaan vervangen.

Hoofdregel

De hoofdregel is dat wanneer je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen de hybride warmtepomp de minimum standaard wordt om woningen te verwarmen. Dit betekent dat je vanaf 2026 een duurdere verwarmingsinstallatie zal moeten plaatsen.

Wat is een hybride warmtepomp en wat zijn de kosten?

Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met de cv-ketel samenwerkt. Deze wordt naast de cv-ketel geplaatst. Daarnaast zal er nog een buitenunit worden geplaatst. De kosten van de aankoop en installatie van een hybride warmtepomp bedragen gemiddeld tussen de €5.500 en €7.500. Moet je woning bouwkundig worden aangepast, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor de binnen-unit, dan kunnen de kosten snel hoger worden.

Uitzonderingen op verplichtingen

Er zijn meerdere uitzonderingen op de verplichting om bij vervanging van de cv-ketel de hybride warmtepomp als minimum standaard aan te houden. Uitzonderingen zijn onder meer:  

  • Wanneer de terugverdientijd van de duurdere combinatie langer is dan 7 jaar.
  • Voor monumenten en voor appartementen.
  • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet wordt aangesloten.

Financiering cv-ketel of warmtepomp

Ga je over tot vervanging van jouw cv-ketel door een hybride warmtepomp dan zijn er verschillende manieren om dit te financieren wanneer je deze kosten niet uit spaargeld kan betalen. Bijvoorbeeld door financiering via jouw hypotheek, subsidies of specifieke leningsarrangementen die de overheid ter beschikking heeft gesteld. Mocht je hierover meer willen weten dan informeer ik je daarover graag uitgebreider.

Keuze cv-ketel of warmtepomp in de komende jaren aan jou

Tot 2026 heb je nu dus nog de keuze: laat je de verouderde cv-ketel vervangen door een nieuwe cv-ketel die de komende 10-tot 15 jaar mee kan, of investeer je nu meteen in een duurdere installatie. Van deze duurdere installatie zijn de extra kosten vaak binnen een termijn van 7 jaar terugverdiend. Hiermee wordt bijgedragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Onderhoud cv-ketel alleen nog door gecertificeerde installateur

Sinds 1 april mogen alleen gecertificeerde installateurs nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels en andere gasverbrandingstoestellen. Woningeigenaren zijn verplicht een vakman met de juiste papieren in te schakelen. In het Register gasverbrandingsinstallaties is te zien welke bedrijven gecertificeerd zijn.

CV-ketel of warmtepomp

Neem contact op